Firma românească – prea săracă pentru banii europeni

Autori


România a utilizat doar 12% din banii europeni destinaţi Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Sunt proiecte care au intrat la finanţare, dar banii vin în tranşe, explică oficialii, care anticipează că se vor cheltui 25-30% din Fondurile UE anul viitor. Unele proiecte au fost întocmite prost. Pentru altele nu sunt bani de începere a lucrărilor.

Firmele preferă să nu se înghesuie la obţinerea fondurilor europene pentru că nu pot să aştepte până vor primi finanţări şi nici nu au bani ca să-şi permită asemenea costuri. „Economia nu funcţionează la parametrii normali. O firmă, în condiţii de criză, se gândeşte foarte bine dacă solicită fonduri europene, pentru că  asta presupune costuri, durată şi birocraţie“, a spus directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Octavian Alic. Dacă la unele măsuri lansate pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost atât de mulţi solicitanţi încât pentru unii, în primă fază, nu au mai ajuns banii europeni alocaţi, în alte cazuri, proiectele au fost prost întocmite şi nici nu au primit finanţări. În plus, autorităţile care au depus proiecte s-au adâncit prea rău în hăţişurile birocraţiei. „Foarte multe proiecte au fost de proastă calitate, în special cele depuse de autorităţile publice, pentru că particularii şi-au luat firme de consultanţă şi au depus proiecte bune, dar autorităţile nu. Primăriile au gândit proiecte integrate, astfel că s-a triplat birocraţia. Trebuia să aducă trei studii de fezabilitate pentru fiecare activitate din proiect, trei autorizaţii etc. Pe Măsura 322 au fost efectuate reverificări de proiecte în toată ţara şi au apărut probleme de calitate a proiectelor şi chiar de eligibilitate“, a precizat Alic, adăugând că Centrul Regional 4 Sud-Vest Oltenia din subordinea APDRP a fost „sufocat de cereri“, în sensul că oltenii au depus multe solicitări de finanţare. Măsura 322 se referă la „Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale“.

Fonduri absorbite în proporţie de 12%

Deşi pe unele măsuri finanţate prin PNDR, cum ar fi „Modernizarea exploataţiilor agricole“ sau „Modernizarea fermelor de semisubzistenţă“, au fost depuse multe proiecte de finanţare, per ansamblu s-au atras foarte puţini bani de la Uniunea Europeană. Suma absorbită până acum este de 276,85 milioane de euro, cu un grad de utilizare a alocărilor de 12% pe toate măsurile, iar în 2010 ar putea creşte la 25-30%, spune directorul adjunct al APDRP. Va creşte suma atrasă de la UE doar dacă sunt îndepliniţi şi alţi factori: dacă băncile sunt deschise spre creditare şi dacă economia se opreşte din declin, a susţinut Alic. Până în 2013, România are de absorbit opt miliarde de euro, bani nerambursabili, care pot fi accesaţi pe PNDR.  

„Nu avem bani!“, spun firmele


Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că motivul real pentru care nu se atrag fonduri europene este acela că mediul de afaceri duce lipsă de bani pentru demararea eventualelor proiecte europene, motiv pentru care nici măcar nu încearcă să acceseze astfel de proiecte. „Nu avem bani pentru proiecte europene! Implementarea unor astfel de proiecte se face pe banii firmei. Realizezi o parte din proiect şi la două – trei luni ţi se decontează din fonduri structurale. Adevărul este că firmele nu au bani să pornească la drum, pentru că nici o bancă nu acordă credite decât cu garanţii materiale uriaşe şi cu dobânzi exagerate“, a precizat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). El mai spune că nici măcar nu s-au deschis finanţările pe toate programele de finanţare, din cauză că „România nu şi-a pus cofinanţările pentru astfel de proiecte, nu şi le-a stabilit“. Vicepreşedintele CNIPMMR susţine că, atâta timp cât băncile ţin dobânzile sus, până şi firmele care au deja proiecte acceptate din bani europeni vor avea probleme în realizarea proiectelor. 

Presiune pe buget

În ultima perioadă au fost depuse multe proiecte pe PNDR, iar banii vin în tranşe: beneficiarul dovedeşte că a realizat o parte din contract, apoi i se decontează banii europeni pentru acea parte. Cum pentru astfel de proiecte finanţarea nerambursabilă de la UE este de 80% din proiect, iar 20% reprezintă contribuţia României, directorul adjunct al APDRP spune: „La finalul acestui an şi, în special, în 2010 va fi o presiune mare pe bugetul de stat, pentru că această contribuţie la proiectele din fonduri europene va fi din ce în ce mai mare“. Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. aut said:

    ca sintem asi sa ne fentam intre noi da , dar ca sa ii fentam pe occidentali……… ………sintem in ofsaid .

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 30 iunie 2009

Actualitate

» Târgu-Jiu: După 21.30, traficul feroviar a fost reluat
» Târgu Jiu: Carne alterată, confiscată de inspectorii veterinari
» Impiegaţii CFR au blocat două trenuri care treceau prin Gorj
» Rânca rămâne trei zile fără curent
» Fostul şef al SRI, deferit justiţiei
» Târgu Jiu: Adăpost nou pentru maidanezi
» Gunoiul gunoaielor
» Aviz pentru Muşetescu în dosarul ALRO
» Drumul Segarcea – Cârna, „semnat“ joi
» România nu mai are uraniu puternic îmbogăţit
» Un contribuabil la ghişeul Fiscului: „De coşmar!“
» Târgu Jiu: Deţinuţii vor în camera nupţială
» Cartea Albă a IMM-urilor
» O elevă din Craiova creează invitaţia de Ziua Independenţei Statelor Unite
» Surclasăm Caracalul: semafoare în giratoriu
» Chinezii vor investi în modernizarea Complexului Energetic Turceni
» Primarul din Orşova, tras pe dreapta de poliţie
» Dolj: Trei capturi de ţigări într-o zi
» Cel puţin 12 fani ai lui Michael Jackson s-au sinucis după moartea megastarului
» Italienii de la Alenia nu-şi dau concediile pe Avioane Craiova
» Angajaţii CFR Marfă intră în şomaj tehnic
» Hipermarket Dedeman, lângă Craiova

Local

» Începe admiterea la liceu
» N-am pierdut niciodată nimic, nici măcar viaţa…
» Scandal între slujitorii Domnului
» Nemţii plâng după tramvaiele din Craiova
» Satan, în spatele gratiilor
» Strivit de camion
» Ionuţ Dinu, reţinut pentru omor

Dolj

» Furaţi de autorităţi

Gorj

» O viaţă în munţi

Sport

» Scurte ştiri
» Arsenal se luptă pentru Benzema
» Olandezii de la Real ţin de contracte
» Torres vrea spanioli la Liverpool
» Radu şi Munteanu au jucat pentru Wolfsburg
» Brazilia s-a chinuit cu americanii
» Universitatea va întâlni Swindon Town
» Wobay, învoit şi apoi sancţionat
» Artimon: Salvarea poate veni de la Craiova
» GdS, locul doi la Cupa Presei
» Mititelu face marcaj echipei lui Penescu
» Gică Popescu, prins între dosarele Securităţii

Bani & Afaceri

» România are 82 de milioane de numere de telefon
» Firma românească – prea săracă pentru banii europeni
» Incubator de afaceri în Parcul Industrial

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiriî
» Fructul de mango, un ingredient bun la toate

Opinii

» Ştiinţa, tot fără antrenor

Top