16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPiaţa imobiliară începe să se dezmorţească

Piaţa imobiliară începe să se dezmorţească

Dacă în aprilie tot mai mulţi craioveni se interesau de locuinţele disponibile şi de preţurile practicate, de câteva săptămâni au început să se încheie şi tranzacţii.

În piaţa imobiliară din Craiova încep să circule veşti bune. După ce luni de-a rândul numărul tranzacţiilor imobiliare a fost aproape zero, de câteva săptămâni craiovenii au început să-şi cumpere locuinţe. „Au început să se încheie tranzacţii. Numărul lor nu este însă la acelaşi nivel ca anul trecut, dar s-a dezgheţat piaţa“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Deşi criza este pusă şi pe seama unei lipse de lichidităţi în piaţă, clienţii nu au plătit doar prin credit, ci şi cu bani cash. „Preţurile de tranzacţionare variază între 27.000-40.000 de euro pentru o garsonieră, 43.000-44.000 de euro pentru un apartament cu două camere, respectiv 60.000-65.000 de euro pentru unul cu trei camere“, a spus Răduţ. Acesta a explicat că persoanele care cumpără în această perioadă nu se mai grăbesc în alegerea unei locuinţe în detrimentul alteia, ci studiază cu grijă ofertele, fiind din ce în ce mai atente la opţiunea făcută. Au în vedere distanţa până la serviciu/şcoală/grădiniţă şi implicit cheltuielile ulterioare cu transportul.

Noutăţi despre programul „Prima Casă“

Chiar dacă lucrurile încep să se mişte, nu se poate vorbi încă de o tendinţă clară a creşterii volumului de imobile tranzacţionate în Craiova. „Sunt semnale de dezmorţire a pieţei. S-a înregistrat o creştere clară a cererii, dar oamenii încă aşteaptă“, a precizat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Dacă până acum aşteptarea craiovenilor era legată de o potenţială scădere a preţurilor şi o modificare a produselor de creditare şi a condiţiilor bancare, acum aşteptările s-au transferat către programul „Prima Casă“. „Cerere există, dar tranzacţiile nu se finalizează. Deocamdată, toată lumea aşteaptă noutăţile despre programul „Prima Casă“, pentru că există o serie de elemente care nu sunt cunoscute“, a explicat Cristian Clenciu, directorul agenţiei CDC Imobiliare.

„Singurele tranzacţii sunt ofertele de urgenţă“

Preţurile cu care se tranzacţionează locuinţele din Craiova sunt asemănătoare cu cele din alte oraşe din România. „Singurele tranzacţii care mai au loc în Capitală, în această perioadă, sunt cele cu imobile cuprinse în aşa-numitele oferte de urgenţă. Preţurile sunt, în mod firesc, sub media de listare din piaţă“, notează www.casesigradini.ro. Dacă la începutul anului trecut cea mai ieftină garsonieră costa 70.000 de euro, în prezent, preţul acesteia este cu 60% mai mic. Odată cu micşorarea preţurilor, a crescut şi numărul celor care plătesc cu bani lichizi. Potrivit agenţilor imobiliari, în Bucureşti, plata se face cash în 90% din cazuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII