20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProprietarii de maşini, în război cu guvernul

Proprietarii de maşini, în război cu guvernul

Având în vedere că guvernul amână luarea unei decizii în privinţa controversatei triplări a taxei auto, proprietarii de maşini nedreptăţiţi de deciziile luate la sfârşitul anului trecut de cabinetul Tăriceanu încearcă să-şi facă dreptate în instanţă.

Peste 220 de persoane au acţionat în judecată Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba pentru recuperarea taxei de primă înmatriculare. 130 dintre acestea au câştigat deja procesele. Sumele plătite pentru 80 de cetăţeni cărora instanţa le-a dat câştig de cauză se ridică la peste 520.000 de lei, în timp ce alte 50 de persoane aşteaptă să primească banii, după ce instanţa va comunica Finanţelor Publice Alba sumele exacte. Printre cei care au intentat proces se află şi o firmă de leasing, managerul acesteia declarând că va primi banii de la finanţe în termen de 60 de zile, după care îi va restitui clienţilor săi sau le va echivala ratele de leasing. Pe rolul Judecătoriei şi Tribunalului Alba mai sunt circa 100 de dosare, care au ca obiect restituirea taxei de primă înmatriculare.
Atitudinea luată de proprietari vine după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, pe 19 ianuarie, cererea Consiliului Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă (CSC) de anulare a ordonanţei de guvern privind triplarea taxei. Consiliul Superior al Comisariatului pentru Societatea Civilă a depus pe 12 decembrie, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti, o contestaţie prin care Guvernul României este chemat în judecată pentru că a triplat taxa auto pe maşinile second hand, dar aceasta a fost respinsă de Curtea de Apel.
Comisariatul pentru Societatea Civilă a făcut contestaţia în urma sesizărilor populaţiei, adresate acestei instituţii. CSC consideră că noua taxă încalcă Tratatul Comunităţii Economice Europene (CEE) şi Constituţia României. „Triplarea taxei auto pentru autoturismele second hand încalcă articolul 95 din Tratatul CEE, care spune că nici un stat nu poate aplica, pentru produsele din alte ţări membre, impozite şi taxe mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare“, a declarat atunci Ioan Grigore Prodan, comisar general, şef al Consiliului Superior în cadrul CSC.
În plus, CSC consideră că, prin adoptarea noii taxe auto, guvernul a încălcat acquis-ul comunitar, pentru că valoarea taxei depăşeşte valoarea reziduală a autoturismelor second hand. CSC a solicitat şi un punct de vedere din partea Comisiei Europene. „Sperăm ca, prin acţiunea în justiţie, să blocăm aplicarea taxei“, a spus Prodan.

Roxana DIMACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU