14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSprijin mai mare în zootehnie

Sprijin mai mare în zootehnie

Cuantumul ajutorului în zootehnie a fost suplimentat. Crescătorii de bovine vor primi cu 42,28% mai mult decât se anunţase iniţial, iar cei de caprine şi ovine, cu 76%.

Valoarea sprijinului primit de crescătorii de bovine a ajuns la 495 de lei pe cap de animal (prima tranşă a fost de 350 de lei, iar a doua de 145 de lei). Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), plăţile au fost deja făcute către crescători. Doljenii au primit în total aproximativ 7,988 milioane de lei (3,95% din fondurile destinate primei pe exploataţie pentru specia bovine la nivel naţional). „Din cele 18.753 de animale pentru care s-a solicitat sprijin, doar 16.139 (aproximativ 86%) au fost eligibile“, a declarat Emil Călugăru, directorul executiv al APIA Dolj. Motivele pentru care restul nu au fost eligibile variază de la caz la caz. Cele mai multe situaţii sunt cauzate de faptul că, pe 31 ianuarie 2008, animalele nu erau înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor. În plus, au fost cazuri în care nu toate bovinele din exploataţie erau crotaliate sau nu erau înregistrate toate animalele pe aceeaşi exploataţie (chiar dacă erau în aceeaşi gospodărie, unele erau pe numele tatălui şi altele pe al fiului, de exemplu).

Ajutorul pentru ovine şi caprine – 44 lei/cap de animal

Şi la ovine şi caprine sprijinul din plăţile naţionale directe complementare din sectorul zootehnic va fi mai mare decât cel anunţat iniţial, cu 76%. „Valoarea totală a plăţii pe cap de animal, specia ovine/caprine, va fi de 44 de lei“, a precizat Emil Călugăru, care a explicat că, pentru aceşti crescători, APIA a efectuat plăţile doar pentru prima tranşă, în cuantum de 25 lei/cap de animal. Crescătorii de ovine şi caprine urmează să primească şi tranşa a doua, pe măsură ce conturile Agenţiei vor fi alimentate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR). „În Dolj, au fost depuse solicitări pentru 127.025 de caprine şi ovine. Dintre acestea au fost eligibile 92.243 (puţin peste 72%)“, a mai spus Emil Călugăru. Sprijinul total pe care-l vor atrage doljenii pentru această categorie de animale va ajunge la 12,047 milioane de lei.
Motivele pentru care n-au fost eligibile toate animalele sunt diverse: nu aveau minimum un an, nu erau femele sau nu respectau numărul minim impus prin lege pentru fiecare exploataţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS