20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Trântorii“ de la stat

„Trântorii“ de la stat

S-a dus vremea postului călduţ de la stat. Guvernul se descotoroseşte de 20% din funcţionarii de la nivel central, dar ar putea fi vizaţi şi cei de la nivel local. În Dolj, datele statistice arată că la începutul lui 2008 lucrau 52.000 de oameni în sistemul public (majoritatea bugetari) şi 66.700 de persoane în sectorul privat.

Până zilele trecute, doar mediul privat părea că suferă de pe urma crizei economice: disponibilizări de personal, reduceri de salarii, eliminări de facilităţi. Firmele private şi populaţia care lucra în economia privată erau singurii perdanţi într-o perioadă de incertitudine şi de restrângere a pieţelor de desfacere. În schimb, funcţionarii de la stat aveau siguranţa locului de muncă, indiferent de productivitatea muncii. Plătiţi din bani publici şi fără să cunoască sistemul real al concurenţei, unii dintre funcţionarii statului îşi „omoară timpul“ la serviciu plictisindu-se cu un joc de solitaire sau cu nu ştiu ce cumpărături. Până de curând, la nivel guvernamental nu s-a discutat despre schemele umflate de personal din sectorul public. Abia săptămâna trecută, după ce UE a dat previziuni sumbre privind deficitul bugetar al României pe 2009, guvernul a decis că trebuie să concedieze 20% din personalul din aparatul central (ministere şi agenţii). Sindicaliştii spun că tăvălugul reducerii de personal bugetar ar putea ajunge la instituţiile publice  locale. „Este un început. Este clar că va coborî către instituţiile de la nivel local. Începe bătălia“, a precizat pentru GdS liderul funcţionarilor publici din Federaţia SED-LEX, Vasile Marica. Întrebat dacă este supradimensionat sectorul public din România, Marica a spus: „Şi eu sunt funcţionar public şi trebuie să văd acte şi cifre, înainte să mă pronunţ. Ştiu că la vremea când s-au făcut angajările erau fundamentate. Să vedem ce fundamentare are şi actualul guvern“. Preşedintele SED-LEX a declarat public că se teme că vor fi daţi afară cei care muncesc şi îşi fac bine treaba şi vor fi menţinuţi cei care au ajuns în funcţii importante „pe pile“. Liderul sindical din partea Sindicatului Administraţiei Publice „Forţa legii“, Ringo Dămureanu, susţine că „planurile actualului cabinet sunt dovada cea mai clară a unei iresponsabilităţi. Astfel de reduceri de personal trebuie făcute conform unor normative clare!“.

Solomon ar renunţa la 20% din personal

Chiar şefii cei mari de la nivel local recunosc faptul că mulţi taie frunză la câini prin instituţiile publice. La nivel neoficial, am aflat de la surse din Prefectura Dolj că angajaţii sunt plecaţi mai tot timpul prin oraş. La nivel oficial, primarul Craiovei, Antonie Solomon, ar da afară 20% din actualii angajaţi ai municipalităţii. „Mulţi ar trebui să plece din primărie. Cam 20% dintre ei nu fac mai nimic. Nu că nu ar avea ce face. Dacă ar fi după obligaţiile de serviciu au toţi ce face, chiar ar trebui să mai angajăm, dar nu-şi fac ei treaba aşa cum trebuie. Avem 530 de angajaţi în Primăria Craiova, cu tot cu cei de la Direcţia de impozite şi taxe. Nu este mult la 400.000 de locuitori, dar când nu se joacă pe calculator şi nu sunt la cumpărături, probabil mai schimbă câte 100 de euro pe la casele de schimb, dar numai să-şi facă treaba în primărie nu-i găseşti“, a spus Antonie Solomon. Primarul Craiovei aşteaptă să vadă ce se întâmplă la centru, căci nu poate lua decizii de concediere. Există şi instituţii unde angajaţii sunt suprasolicitaţi şi muncesc la capacitate maximă, dar numărul lor este mult mai mic decât al celor care stau degeaba, pe bani publici.

Funcţionarii leneşi nu sunt pe placul patronilor privaţi

Patronatele îi invită pe guvernanţi ca atunci când fac angajări în domeniul public să selecteze dintre cei care au lucrat în domeniul privat şi au văzut ce înseamnă eficienţa. Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Privaţi Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea, este de părere că „jumătate dintre funcţionarii publici trebuie să plece acasă. Nu aş angaja nici un funcţionar la stat dacă nu a lucrat cel puţin trei ani în domeniul privat. Să ştie ce este disciplina, ce înseamnă productivitate, eficienţă şi să simtă cum este să nu ai siguranţa locului de muncă dacă nu munceşti aşa cum trebuie. Eu ştiu că prin ministere există o indolenţă faţă de problemele noastre, ale privaţilor“.

52.000 de bugetari în Dolj, 66.700 – la privat

Cine sunt bugetarii? Profesorii, doctorii, cei din domeniul asistenţei sociale, funcţionarii din primării şi din alte instituţii de stat. Li se spune bugetari, pentru că sunt plătiţi din fondurile colectate către bugetul de stat, în principal de la mediul privat, dar şi din alte surse bugetare. Datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj (conform Anuarului statistic al judeţului) arată că la sfârşitul lui 2007, respectiv începutul lui 2008 numărul bugetarilor era exorbitant, comparativ cu salariaţii care activau în domeniul privat. Potrivit statisticilor oficiale, numărul mediu de angajaţi în Dolj era, pe tot anul 2007, de 133.652 persoane. Dintre acestea, aproape 48.000 activau în sectorul de stat, definit de către statisticieni drept „proprietate publică“ şi puţin peste 66.700 de persoane erau angajate în mediul privat. Restul până la 133.652 de salariaţi lucrau în proprietate mixtă (adică majoritar de stat – 4001 – şi majoritar privată – 6.939), cooperatistă, respectiv străină. Deci, la cei 48.000 de bugetari se adaugă 4.000 de persoane din sectorul majoritar de stat. În total, 52.000 de oameni plătiţi de la stat. Anuarul statistic al Doljului arată că la începutul anului 2008 în administraţia publică lucrau 6,4% din numărul total de angajaţi, în învăţământ activau 13,9% din salariaţii judeţului, iar în sănătate şi asistenţă socială – 12,2% din angajaţi. Numai aceste trei sectoare sunt angajaţi 32,5% din totalul angajaţilor din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

29 COMENTARII