13.9 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024

Criza gazelor continuă

Comisia Europeană a ameninţat ieri Rusia şi Ucraina cu acţiuni în justiţie, în cazul în care nu vor relua rapid livrările de gaz. „Doresc să transmit un mesaj clar Moscovei şi Kievului“, a spus preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, în Parlamentul European de la Strasbourg. „Dacă acordul mediat de UE nu este respectat, Comisia va sfătui companiile din UE să aducă această problemă în atenţia tribunalelor şi le va cere statelor membre să desfăşoare o acţiune concertată pentru a găsi mijloace alternative de aprovizionare energetică şi de tranzit“, a adăugat el, aplaudat de parlamentari. „Fără a judeca intenţiile, avem un fapt obiectiv: Rusia şi Ucraina arată că sunt incapabile să-şi respecte angajamentele asumate faţă de unele state membre. Gazprom şi Naftogaz sunt incapabile să-şi îndeplinească obligaţiile faţă de consumatorii europeni“, a adăugat Barroso, calificând situaţia drept „inacceptabilă şi incredibilă“.
În lipsa unei „voinţe politice de a onora acordul“, Rusia şi Ucraina „nu vor mai putea fi considerate parteneri de încredere pentru furnizarea energiei“, a avertizat preşedintele CE.

Putin l-a sunat pe Băsescu

Potrivit unui comunicat al guvernului de la Moscova, premierul rus, Vladimir Putin, l-ar fi sunat marţi seară pe preşedintele României, Traian Băsescu, pentru a-l informa că „Ucraina nu permite accesul gazului în sistemul naţional de transport“. „Preşedintele României şi-ar fi exprimat îngrijorarea serioasă şi împărtăşeşte poziţia Federaţiei Ruse cu privire la responsabilitatea Ucrainei pentru tranzitarea gazului către consumatorii din Europa“, arată serviciul de presă al guvernului rus.
Palatul Cotroceni a confirmat că preşedintele Băsescu a discutat prin telefon cu Vladimir Putin, precizând că premierul rus a sunat, fără a oferi însă informaţii despre conţinutul convorbirii. Pe de altă parte, compania ucraineană Naftogaz a respins ieri o cerere a Gazprom de a furniza aproape 100 de milioane de metri cubi de gaz Balcanilor şi Republicii Moldova, iar în loc a propus rute alternative. Naftogaz a spus, într-o notă transmisă Gazprom, că Ucraina a propus trimiterea de gaz pe la staţiile Pisarevka şi Valuiki, mai degrabă decât pe la Sudja, propusă de Gazprom.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS