14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditul ipotecar, pe muchie de cuţit

Creditul ipotecar, pe muchie de cuţit

BNR ar putea creşte gradul de îndatorare a populaţiei care vrea să ia credit garantat cu ipotecă, pentru a relaxa creditarea. Dacă băncile jubilează, agenţiile imobiliare şi populaţia sunt încă reticente. Nu mai au încredere în bănci.

Zilele acestea, Banca Naţională a României (BNR) ar putea accepta solicitarea băncilor de relaxare a creditului ipotecar, imobiliar sau pur şi simplu garantat cu ipotecă. În opinia preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, băncile aşteaptă ca BNR să aprobe relaxarea creditării ipotecare sau imobiliare, ceea ce ar echivala cu o gură de oxigen atât pentru bănci, cât şi pentru persoanele care doresc să-şi cumpere o locuinţă. „Sperăm ca BNR să aprobe ca, pentru creditele garantate cu ipotecă, persoanele fizice care le accesează să aibă un grad de îndatorare mai mare, de 65-70% din venituri“, a declarat Gheţea pentru GdS. Preşedintele ARB a menţionat că nu va scădea dobânda pentru creditele ipotecare, imobiliare sau de nevoi personale garantate cu ipotecă, ci persoanele fizice vor avea dreptul să ia mai mulţi bani din bancă şi să aibă o rată egală cu 65-70% din venituri. „Modificarea normelor BNR referitoare la gradul de îndatorare nu are legătură cu dobânda la asemenea credite, ci aceasta poate fi scăzută numai dacă BNR acceptă şi să reducă dobânda de politică monetară“, a adăugat Gheţea. Motivaţia pe care bancherii au vârât-o sub nas funcţionarilor de la BNR a fost aceea că la creditele garantate cu ipotecă se aduce o garanţie în plus prin însăşi ipoteca asupra bunurilor clientului.

Agenţii imobiliari sunt reticenţi

Dacă se vor relaxa creditele ipotecare, atunci ar putea să se deblocheze şi piaţa imobiliară. Teoretic, aşa este! Practic, „mai vedem“, spun agenţiile imobiliare. „Ar fi primul pas spre normalitate dacă BNR ar modifica normele. Din perspectiva bancherilor, piaţa creditelor s-ar putea debloca“, a afirmat vicepreşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI), Cristian Clenciu. Însă există un „dar“: populaţia se teme să mai acceseze credite de valoare mare, la dobândă mare, în această perioadă tulbure pentru domeniul financiar-bancar. La mulţi clienţi bancari dobânzile au crescut fantastic, chiar şi de la o lună la alta, iar, dacă vezi la vecini, la prieteni sau la rude că nu-şi mai permit să plătească dobânzile uriaşe, nu mai accesezi un credit de valoare mare şi să pui gaj casa sau maşina. „Cel mai dificil va fi să convingem oamenii să mai aibă încredere în sistemul bancar. Cei care doresc să-şi cumpere o locuinţă sunt destul de reticenţi, în aceste condiţii ale pieţei bancare, în a apela la credite bancare pentru această investiţie“, a mai spus Clenciu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII