9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza îi ţine pe români în ţară de Revelion

Criza îi ţine pe români în ţară de Revelion

Circa 100.000 de turişti îşi vor petrece Revelionul 2009 în ţară, în scădere faţă de anul trecut, şi numai 13.000 în străinătate din cauza crizei economice, potrivit unui comunicat emis de Federaţia Patronatelor din Turism.

Potrivit datelor centralizate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc, turismul intern de Revelion arată că 104.000 de români (în scădere cu 23% faţă de cei 135.000 de turişti de anul trecut) au cheltuit 142,6 milioane de lei (în scădere cu 7% faţă de anul trecut).

„Turiştii români au încercat să uite de criza economică şi, ca atare, în acest an, de Revelion, mulţi au preferat să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă într-un hotel sau o pensiune din ţară sau o locaţie din străinătate. Cele mai solicitate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei, unde gradul de ocupare se estimează că va ajunge la 98%“, potrivit comunicatului Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

 

Tarife mai mari pe Valea Prahovei

 

Oferta de locuri de cazare este în continuare depăşită de cerere, iar situaţia este aparent paradoxală: tarifele de pe Valea Prahovei şi din Poiana Braşov s-au majorat faţă de anul trecut şi, cu toate acestea, hotelurile şi pensiunile vor fi pline de Anul Nou. Acest aspect se justifică prin faptul că totalul locurilor de cazare disponibile în această zonă în hoteluri nu trece de 30.000, în vreme ce numai Capitala are sute de mii de potenţiali clienţi, de aceea este normal ca, pentru această perioadă, să fie o cerere foarte mare, mai informează federaţia patronală. Şi în celelalte staţiuni montane cererea a fost mare, ajungându-se la un grad de ocupare de 85% din capacitatea de cazare.

Alt segment solicitat a fost cel al marilor oraşe, unde vor petrece trecerea în noul an în hoteluri şi în restaurante aproximativ 40.000 de turişti, conform datelor Federaţiei Patronale din Turism. De asemenea, în turismul rural vor sărbători Anul Nou aproximativ 25.000 de persoane, care vor cheltui aproximativ 40 de milioane de lei, estimează federaţia.

Există şi o categorie de turişti care preferă petrecerea Revelionului în Delta Dunării, însă numărul acestora este cu 50% mai mic faţă de anul trecut.

La aceste cifre se adaugă aproximativ 18.000 de turişti care vor petrece sărbătorile în diferite staţiuni balneoclimatice, în scădere cu 18% faţă de anul trecut. De asemenea, aproximativ 13.000 îşi vor petrece Revelionul 2009 în străinătate, în scădere cu 38% faţă de anul trecut, când peste 20.000 de turişti români au ales destinaţii din afara ţării pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă. Cele mai solicitate destinaţii externe în acest an au fost: Austria, Grecia, Bulgaria, Turcia, Egipt, Franţa şi Tunisia, mai informează sursa citată. Aceştia au cheltuit 6,6 milioane de euro (în scădere cu 16% faţă de anul trecut).

Mai există şi turiştii individuali, care nu au apelat la servicii organizate şi al căror număr nu poate fi apreciat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS