9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCE aşteaptă noi informaţii privind fondurile SAPARD

CE aşteaptă noi informaţii privind fondurile SAPARD

Comisia Europeană aşteaptă un „dialog constructiv“ cu noul ministru al agriculturii Ilie Sârbu şi orice noi informaţii cu privire la fondurile SAPARD, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

„Urmărim cu interes orice noi informaţii pe care autorităţile române ni le pot furniza“, a spus Gray referitor la declaraţiile de miercuri ale noului ministru al agriculturii Ilie Sârbu, care spunea că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) nu a respectat recomandările CE şi nu poate justifica unele întârzieri.

 

Asistenţă financiară în domeniul agricol

 

„Ne bucurăm să avem un dialog constructiv cu noul ministru al agriculturii. Obiectivul nostru comun este să asigurăm asistenţă financiară românilor, în special celor din sectorul agricol, atâta vreme cât acest lucru se desfăşoară în conformitate cu regulile şi controalele financiare“, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a sistat în luna iunie plata fondurilor SAPARD pentru România în urma deficienţelor constatate în sistemul de autorizare a plăţilor, solicitând un audit independent şi un plan de măsuri pentru remedierea situaţiei.

 

Eficientizarea activităţii APIA

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, miercuri, 24 decembrie, ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale a convocat în regim de urgenţă conducerea APIA, pentru a stabili măsurile ce se impun în vederea eficientizării activităţii acestei instituţii.

Discuţiile au avut în vedere constatările din rapoartele de audit ale Comisiei Europene, precum şi cele rezultate din monitorizările Autorităţii competente pentru Acreditarea Agenţiilor de Plăţi.

„Din analiza efectuată de ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale a rezultat că recomandările nu au fost respectate în totalitate, conducerea APIA neputând să justifice întârzierile. Au fost identificate o serie de deficienţe ale sistemului de implementare a plăţilor directe, la sistemul informatic şi în ceea ce priveşte utilizarea resurselor umane“, se arată în comunicatul ministerului.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU