25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPreţul gazelor, neschimbat până la 1 aprilie

Preţul gazelor, neschimbat până la 1 aprilie

Decizia ANRE de a nu modifica preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi este justificată de scăderea preţurilor internaţionale. Şi preţul energiei electrice rămâne neschimbat la consumatorii casnici.

 

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis ca, pentru trimestrul I din 2009, să menţină preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv casnici. Rămân nemodificate şi tarifele de distribuţie a gazelor naturale în vigoare la această dată, a mai anunţat ANRE. „Decizia Comitetului de reglementare al ANRE are în vedere menţinerea la un nivel rezonabil a preţului gazelor naturale în perioada imediat următoare, fără a fi afectată securitatea şi continuitatea în furnizare. Decizia ANRE are în vedere evoluţia favorabilă a cotaţiilor la petrol şi produse petroliere, ceea ce va determina scăderea preţului gazelor naturale din import începând cu trimestrul I din 2009“, se arată într-un comunicat emis ieri de Autoritatea de Reglementare.

 

Preţurile ar putea chiar să scadă

 

ANRE a decis să amâne ajustarea veniturilor reglementate şi a tarifelor de distribuţie pentru 1 aprilie 2009, atunci când acestea vor putea fi implementate fără a se afecta preţul la consumator. Tot de la această dată va începe şi recuperarea sumelor reprezentând diferenţele de costuri de achiziţie a gazelor naturale, respectiv diferenţa dintre costul gazului inclus în preţurile plătite de consumatori în 2008 şi costurile efective de achiziţie justificate de operatori pe baza facturilor şi a declaraţiilor vamale. Recuperarea acestor sume se va realiza, de asemenea, fără modificarea preţului la consumator.

Directorul în cadrul ANRE, Gabriel Sârbu, a declarat pe 3 decembrie, pentru NewsIn, că preţul gazelor ar putea rămâne la nivelul actual, până în trimestrul III 2009, când ar fi posibil chiar să scadă. Potrivit acestuia, distribuitorii de gaze nu au mai cerut majorarea preţului gazelor, începând cu 1 ianuarie 2009, ci doar au prezentat autorităţii nişte documente justificative privind situaţia financiară a companiilor.

Ultima majorare a preţului gazelor pentru populaţie a fost înregistrată pe 1 iulie, când acestea s-au scumpit cu 12,5% pentru clienţii Distrigaz Sud şi, cu 11,6%, pentru consumatorii casnici ai E.ON Gaz România.

Nici electricitatea
nu se scumpeşte

 

Tot ieri, ANRE a decis că energia electrică va fi majorată cu 1,5% pentru consumatorii care nu au optat pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2009, iar pentru cei casnici rămâne neschimbată.

Decizia este cauzată de modificarea preţurilor la combustibili fosili interni (în special la cărbune); necesitatea creşterii cantităţilor pentru serviciile de sistem ca urmare a intrării în reparaţii planificate a unor grupuri hidroelectrice performante, care au fost înlocuite cu grupuri termo mai puţin performante şi mai scumpe; volatilitatea prognozei consumului de energie electrică pentru anul 2009 în contextul crizei financiare.

Ultima modificare a preţului energiei electrice a fost operată la 1 iulie, când ANRE a anunţat că, pentru populaţie, electricitatea creşte cu 4,4 %, şi pentru celelalte tipuri de consumatori a operat o creştere medie de 5,31%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS