11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPlay, un vis devenit realitate

Play, un vis devenit realitate

Pasiunea şi implicarea fac casă bună cu afacerile. Dacă li se adaugă un strop de imaginaţie şi multă muncă, reţeta succesului este completă. Un exemplu în acest sens este Play Cafe-Teatru, un local la limita dintre artă şi cafenea, ideal pentru o piesă de teatru alternativ.

Redactorul: Cum a început povestea Play?

Adela Minae: În perioada 2001 – 2007, am avut împreună cu Asociaţia Dimanche o serie de proiecte culturale cu care am participat la diverse festivaluri. Ideea unui cafe-teatru o am de când am simţit nevoia să facem teatru alternativ. Cafe-teatrul Play l-am înfiinţat în 2007, cu o investiţie de aproximativ 10.000 – 15.000 de euro. Locul ăsta s-a deschis exclusiv pentru a avea un spaţiu unde să putem face artă. Am zugrăvit împreună cu membrii asociaţiei, iar tot ceea ce înseamnă amenajare a fost gândit şi realizat de Lia Dogaru. În ceea ce priveşte mobilierul, fiecare lucru este adunat de te miri unde – mesele au fost comandate la un atelier, scaunele au fost luate din mai multe locuri – o parte de la Târgu Jiu, patru de la un om din Râjnov, două dintr-un magazin de antichităţi. Avem şi trei scaune dintr-un cinema dezafectat.

La momentul respectiv, astfel de localuri existau în Bucureşti de 13 ani, iar în Europa de 20 de ani. În Craiova însă, artiştii talentaţi nu aveau unde să facă tot ceea ce-şi doreau în teatru.

R: V-a fost vreun moment teamă că acest concept ar putea să nu prindă la craioveni?

Adela Minae: Ştiam că într-un oraş cu 15.000 de studenţi nu are cum să nu prindă acest concept. Craiovenii sunt receptivi. La piese de teatru vin. Multora le place însă doar ideea de a veni la un spectacol de jazz, de exemplu. Când le-am prezentat ideea unui spectacol de calitate au fost încântaţi. Când l-am organizat, au fost doar 30 de spectatori.

R: Care sunt greutăţile cu care v-aţi confruntat până acum?

Adela Minae: La început a fost dificil pentru că nu ştiam foarte multe despre băuturi (nu ştiam ce se vinde, astfel că am cumpărat o serie de produse care, de fapt, nu mergeau prea bine şi pe care în timp le-am eliminat). Cel mai greu este însă să mă iau în serios în rolul de patron (nu-mi place latura de business a cafe-teatrului). Mi-e greu să negociez termenele cu distribuitorii, iar când le spun oamenilor ce trebuie să facă şi nu fac nu ştiu cum să mă comport.

R: Care este cea mai mare satisfacţie pe care aţi avut-o
de-a lungul timpului?

Adela Minae: Câştigul cel mai mare a fost faptul că într-un an am organizat peste 100 de evenimente. În plus, am realizat producţii proprii de teatru. „Metamorfoze“ (o piesă experiment despre noi modalităţi de exprimare a sentimentelor prin mişcare corporală mai mult decât prin cuvinte) a fost premiată la Gala Hop 2008, ca fiind „Cel mai bun spectacol“.

R: Care sunt frumuseţile acestei afaceri?

Adela Minae: Aplauzele de la finalul oricărui spectacol şi satisfacţia că oamenii vin să întrebe ce se joacă. În plus, este o mare satisfacţie când sunt oameni din Cluj, Iaşi sau orice alt centru universitar, care spun că au auzit că în Craiova există acest cafe-teatru.

R: În ce constă secretul succesului afacerii Play?

Adela Minae: Am deschis cu o piesă de succes („Miroase a pradă“), pe care am repetat-o la mine în sufragerie. În plus, am găzduit numai artişti profesionişti. De altfel, este esenţial să păstrăm calitatea actului artistic.

R: Ce sfat aveţi pentru o persoană care visează la o afacere asemănătoare?

Adela Minae: Dacă vorbim despre cineva care priveşte totul ca pe o afacere şi doreşte mult profit, ar trebui să se gândească de două ori. Dacă este însă cineva care iubeşte spectacolul de teatru şi face o astfel de investiţie de dragul lui, atunci va avea satisfacţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII