12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn salariat munceşte pentru doi pensionari

Un salariat munceşte pentru doi pensionari

Salariaţii şi angajatorii din Dolj cotizează lunar cu 44 de milioane de lei către bugetul pensiilor publice, dar, în acelaşi timp, statul le plăteşte pensionarilor doljeni 124 de milioane de lei, mult mai mult decât la începutul anului. În judeţ, fiecare salariat ţine în spate aproape doi pensionari.

 

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj a anunţat că raportul dintre salariaţi şi pensionari se menţine dezechilibrat. Numărul pensionarilor aproape că este dublu faţă de numărul celor care muncesc. Noutatea este că, dacă la începutul anului suma totală de plată către pensionari era de 74 de milioane de lei, acum a ajuns la 124,3 milioane de lei, în condiţiile în care numărul pensionarilor a scăzut. Încasările către bugetul asigurărilor sociale (fondul public de pensii sau CAS) au rămas la fel ca la începutul anului, dar s-a mărit suma plătită pensionarilor. Aşadar, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj
ne-a comunicat că pe luna septembrie s-au încasat efectiv la bugetul asigurărilor sociale 44,3 milioane de lei, chiar dacă firmele au depus declaraţii cum că au de plată în total 52 de milioane de lei. Suma încasată de Fisc în septembrie în contul pensiilor este similară cu aceea încasată la începutul lui 2008. „Pentru pensionarii din agricultură şi pentru cei pe legile speciale au fost făcute plăţi din bugetul de stat, de peste 28,9 milioane de lei, iar pentru restul s-au plătit pe luna octombrie 95,5 milioane de lei din bugetul asigurărilor sociale“, a spus directorul CJP Dolj, Ileana Ciutan. În total, s-au plătit peste 124,3 milioane de lei. Cu alte cuvinte s-au încasat 44 de milioane de lei în contul fondului public de pensii şi s-au plătit 124,3 milioane de lei.

 

„Pensiile se plătesc la timp“

 

Preşedintele Traian Băsescu afirmase, luni seară, într-o emisiune TV, că sistemul public de pensii este la pământ şi că este nevoie de bani în plus de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor cu pensiile. În Dolj, faţă de începutul anului, efortul bugetar pentru achitarea pensiilor aproape că s-a dublat, însă nu există probleme legate de plăţi, în sensul că nu s-a pus problema ca pensionarii să nu-şi primească drepturile băneşti. „Până în prezent nu avem probleme cu plata pensiilor. Se plătesc la timp şi nu există întârzieri sau lipsă de fonduri“, a declarat Ileana Ciutan.

 

Numărul pensionarilor a scăzut, suma a crescut

 

Dacă la începutul lui 2008 erau în evidenţele Casei de Pensii 217.176 de pensionari, acum sunt înregistrate 212.816 persoane. În acelaşi timp, pe o lună, la începutul anului, se plăteau 74 de milioane de lei tuturor pensionarilor. Acum, după majorarea punctului de pensie, se achită 124,3 milioane de lei la un număr mai mic cu 4.360 de persoane. Tot la nivelul CJP, se înregistrează şi declaraţiile individuale ale angajaţilor din Dolj care contribuie la fondul public de pensii. În luna octombrie (pentru septembrie), 12.190 de angajatori din Dolj au depus declaraţii nominale individuale pentru 149.977 de asiguraţi, adică de salariaţi.

 

Efectele majorărilor

 

Potrivit aceleiaşi surse, după majorările din octombrie, pensia medie din judeţ la pensionarii care au lucrat la stat (şi, ulterior, în domeniul privat) a ajuns la 644 de lei, iar pensia medie pentru agricultori a fost de 298 de lei. În acelaşi timp, salariul mediu net pe judeţ a fost în septembrie de 1.170 de lei, spune Mariana Tănase, directoarea Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. O corelaţie simplă arată că pensia medie a ajuns puţin peste jumătate din salariul mediu net pe judeţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII