33.3 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOrdonanţa a afectat dreptul la salariu al profesorilor

Ordonanţa a afectat dreptul la salariu al profesorilor

Ordonanţa de urgenţă a guvernului din octombrie, prin care creşterile salariale din învăţământ au fost amânate până în aprilie 2009, este neconstituţională deoarece afectează „drepturi complexe, care includ şi dreptul la salariu, şi dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor“. Aşa îşi motivează Curtea Constituţională decizia din 12 noiembrie, care spune că OUG nr. 136/2008, de amânare a măririlor salariale în învăţământ, contravine legii fundamentale.

Ordonanţa de urgenţă este un act ce permite guvernului, sub controlul parlamentului, să facă faţă unei situaţii extraordinare şi care să justifice necesitatea şi urgenţa reglementării unei situaţii care ar aduce atingeri grave interesului public, subliniază instanţa constituţională. „Or, adoptarea de către guvern a Ordonanţei de Urgenţă nr.136/2008 nu a fost motivată de necesitatea reglementării într-un domeniu în care legiuitorul primar nu a intervenit, ci, dimpotrivă, de contracarare a unei măsuri de politică legislativă în domeniul salarizării personalului din învăţământ adoptată de parlament“, susţine Curtea Constituţională, subliniind că „parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman şi unica autoritate legiuitoare a ţării“.

Executivul a adoptat pe 10 noiembrie altă ordonanţă, ce prevede majorarea graduală a salariilor în învăţământ, anul viitor, cu maximum 28%, în două etape (1 martie şi 1 septembrie 2009).

Avocatul poporului a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională şi noua ordonanţă, după ce sindicatele din învăţământ au făcut o sesizare în acest sens.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS