22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriViitorul guvern, constrâns să mărească dările

Viitorul guvern, constrâns să mărească dările

Analiştii financiari consideră că noul guvern va apela la majorarea taxelor pentru a creşte veniturile bugetare, în condiţiile cheltuielilor salariale aprobate pentru anul viitor, alternativa constând într-o corecţie prin inflaţie şi curs.

 

„Există un consens că trebuie să aibă loc o corecţie la nivel economic în 2009 şi depinde dacă aceasta va fi dură sau lină. În acest context, avem de ales între taxe mai mari, inflaţie mare şi depreciere de curs“, a spus economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, la o dezbatere organizată de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari (AAFBR). El consideră că ajustarea pe partea de politică fiscală este soluţia accceptabilă.

Pe de altă parte, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, susţine că, în condiţiile în care, încă din campania electorală, principalele partide au promis majorarea salariilor pentru anumite segmente de bugetari, creşterea cheltuielilor salariale în 2009 este inevitabilă şi principala variantă de compensare ar fi creşterea impozitelor. În acest context, Lucian Anghel atrage atenţia că politica monetară a fost deja utilizată la maximum şi nu mai trebuie să fie considerată un panaceu pentru absorbţia şocurilor în economie, iar guvernul trebuie să ajute banca nţională.

 

Majorări la TVA sau la impozite

 

Ionuţ Dumitru atrage atenţia că este foarte important ca noul guvern să se instaleze cât mai repede şi să nu fie minoritar. El consideră că soluţia preferabilă ar fi majorarea cotei unice, dar aplicată diferenţiat, potrivit unei analize realizate de NewsIn.

În schimb, directorul de investiţii al Interamerican Pensii, Radu Crăciun, şi Florin Ilie, director al ING Securities, consideră că majorarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) este soluţia cea mai potrivită, în condiţiile în care o astfel de măsură ar descuraja consumul, iar această taxă este mai uşor de încasat.

„O majorare a TVA descurajează consumul şi, cu toate că are un impact asupra inflaţiei, aceasta este trecătoare“, a spus Radu Crăciun.

Ilie consideră că o majorare a cotei unice ar fi dificilă, în condiţiile în care populaţia susţine această taxă. „TVA-ul este mai uşor de încasat. Soluţia noului guvern va ţine cont de cât de acceptabilă este măsura, în condiţiile în care populaţia susţine cota unică. Majorarea TVA ar putea fi făcută diferenţiat, fără a lovi în populaţia săracă“, a spus Ilie.

Lucian Anghel consideră că impactul majorării taxelor va fi mai vizibil asupra inflaţiei şi mai puţin asupra produsului intern brut (PIB).

„Impactul unei majorări de 3% a TVA ar fi mai mic de 1%. Putem vedea exemplul Cehiei, unde TVA-ul a crescut cu ceva timp în urmă şi în prezent au avut inflaţie de peste 6%. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont că, în privinţa TVA, colectarea este esenţială“, a spus Anghel.

Economistul-şef al BRD, Florian Libocor, consideră că majorarea taxelor nu este o soluţie pentru anul viitor, în condiţiile în care aceasta încurajează evaziunea fiscală, şi crede că România mai are pârghii pentru a evita aceste măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU