16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe imobile mai aduc profit?

Ce imobile mai aduc profit?

Investiţiile în imobiliare pot părea riscante, în condiţiile în care numărul tranzacţiilor cu imobile se menţine sub cel consemnat anul trecut. Pe termen lung, apartamentele mici pot reprezenta însă investiţii sigure.

În anii trecuţi, toamna era o perioadă ce marca revigorarea pieţei imobiliare. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat anul acesta, când din prima lună de toamnă, cererea a fost mică. În plus, costurile de vânzare au rămas la un nivel scăzut, iar cumpărarea de locuinţe a devenit tot mai dificilă din cauza noilor condiţii restrictive de creditare impuse de bănci. Valoarea de garanţie a imobilelor a scăzut.

 

Profit din chirii

 

Există anumite imobile care rămân investiţii sigure pentru craiovenii care au economii pe care vor să le investească în acest domeniu. „Dacă situaţia ar fi constantă în piaţa imobiliară şi în 2009, şi în 2010, cele mai sigure investiţii ar fi cele în garsoniere şi apartamente cu două camere. În prezent, preţurile sunt foarte bune pe piaţă în acest sector“, a declarat Nicu Răduţ, directorul agenţiei imobiliare Unic.

Acesta a explicat că, chiar dacă preţul locuinţelor ar mai scădea în următorii ani, cei care investesc bani în locuinţe şi-i pot recupera din chirii. „Dacă nu se mai dau credite, oamenii care voiau să-şi cumpere o locuinţă trebuie să stea undeva, aşa că vor închiria. Chiar dacă nu se câştigă bani din revânzare (ca în cazul unei revigorări a pieţei), garsonierele şi apartamentele cu două camere produc bani“, a adăugat Răduţ.

 

Investiţia în apartamente, de viitor

 

Părerea este împărtăşită şi de alţi specialişti din piaţa imobiliară. „Cine are bani să investească în apartamente, pe care să le închirieze pentru că piaţa chiriilor este bună“, a precizat Bobina Dică, directoarea agenţiei Biros Imobiliare. Aceasta avertizează însă că persoanele care au astfel de intenţii trebuie să-şi facă nişte calcule iniţiale, având în vedere comportamentul chiriaşilor. „La sume foarte mari închiriază doar companiile. Studenţii şi elevii vor chirii cât mai mici. Foarte repede se închiriază o garsonieră la 150 de euro şi un apartament la 200 de euro“, a spus Bibina Dică. Drept urmare, oamenii trebuie să investească în locuinţele care au cel mai mic preţ.

 

Terenurile – profitabile, dar riscante

 

Şi investiţiile în terenuri pot fi profitabile, mai ales pe termen lung.

„Cele mai sigure investiţii sunt cele în teren extravilan, care să aibă perspective de intravilan şi care să fie cât mai aproape de utilităţi“, a declarat Teodor Popescu, directorul agenţiei Dorcas Imobiliare.

Sunt rentabile investiţiile în terenurile din preajma unor proiecte imobiliare aflate în desfăşurare sau a unor suprafeţe cu potenţial industrial de dezvoltare.

Unii specialişti din domeniu spun că investiţiile în terenuri sunt pentru cei care vor să rişte mai mult. „Dacă nu se dezgheaţă piaţa, terenurile nu aduc venituri. Dacă ar creşte însă preţurile, din terenuri s-ar face mai mulţi bani decât din locuinţe“, a spus Nicu Răduţ. Potrivit acestuia, cu cât riscul e mai mare, cu atât creşte câştigul. Dacă vă place să riscaţi, sfatul acestuia este să vă orientaţi către un teren cu o valoare foarte mică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII