16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile - o afacere cu valută

Băncile – o afacere cu valută

Dacă vrei să vinzi valută la ghişeele băncilor, pierzi bani frumoşi. Cursul afişat de unităţile bancare la cumpărare (deci clientul vinde) este mult mai prost decât la casele de schimb.

Cursul de schimb al fiecărei bănci diferă cu mult faţă de cel oficial, stabilit cu o zi în urmă de Banca Naţională a României (BNR). Un raid pe la mai multe unităţi bancare din Craiova ne-a arătat că, dacă doreai să cumperi valută, atunci o puteai face de oriunde, dar, dacă doreai să vinzi, atunci ar fi fost avantajos să perfectezi tranzacţia la casele de schimb. Pentru ziua de 4 noiembrie, cursul BNR era de 3,6844 lei pentru un euro. La casele de schimb valutar puteai vinde ieri un euro la 3,68 lei, deci foarte aproape de cursul BNR, şi îl cumpărai la 3,71 sau 3,75. În schimb, în ograda băncilor, variaţiile de curs valutar erau mult mai mari. Cele mai multe bănci din Craiova au afişat ieri un curs la cumpărare (adică banca va cumpăra de la client) de 3,62 sau 3,64 lei pentru un euro, mult sub cel stabilit de BNR. La un curs aşa de slab te aştepţi ca la vânzare banca să aibă un curs rezonabil, dar nu a fost aşa. La vânzare, cotaţiile băncilor erau de 3,75 lei pe un euro şi chiar de 3,78 lei.

 

Câştig mare pentru bănci

 

Băncile au un mare avantaj din schimbul valutar. Ele cumpără un euro cu 3,62 – 3,64 lei şi îl vând cu 3,75 – 3,78 lei. Respectivele cotaţii de la bănci au fost cele afişate în intervalul orar 10.30-11.00. Dacă băncile cumpără cu 3,62 lei şi vând cu 3,75 lei, un calcul simplu ne arată că banca respectivă câştigă 0,13 lei pentru fiecare euro tranzacţionat. Zis şi făcut, dar pentru clientul care ajunge la casa de valută a băncii cu gândul să vândă, afacerea devine păguboasă. Dacă vindeai ieri 100 de euro la bancă, primeai 362-364 de lei, iar dacă îi vindeai la casa de schimb valutar, atunci încasai 366-368 de lei. Adică ai fi câştigat cu patru lei mai mult dacă ai fi făcut tranzacţia la o casă de schimb.

 

La sume mari, pierderi mari

 

Dacă o persoană ar fi dorit să vândă băncii o sumă mai mare de valută europeană, atunci ar fi pierdut considerabil decât la o casă de schimb. Să zicem că, la o vânzare de 10.000 de euro către bancă, clientul ar fi primit 36.400 de lei, iar de la casa de schimb ar fi încasat 36.800. Dintr-un foc, pierderea ar fi fost de 400 de lei.

 

Acelaşi curs la vânzare

 

În schimb, băncile şi casele de schimb practicau aproximativ aceleaşi cotaţii pentru cei care doreau să cumpere valută. Atât băncile, cât şi casele de schimb aveau la vânzare valuta europeană la un preţ mediu de 3,75 lei, cu câteva excepţii. De exemplu, în intervalul de timp menţionat mai sus, o bancă din Craiova vindea euro cu 3,78 lei, pe când la o casă de schimb se vindea valuta respectivă cu 3,715 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII