13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRatele bancare, umflate la nesimţire

Ratele bancare, umflate la nesimţire

Majoritatea băncilor au ridicat exorbitant dobânzile şi comisioanele la creditele vechi. Clienţii sunt jecmăniţi pe faţă, pentru că plătesc o rată cu 45%-50% mai mare luna aceasta, la unele unităţi bancare.

Goana băncilor după profituri grase le împinge pe acestea să calce în picioare orice regulă de moralitate în relaţia cu clienţii. Acum şi la nivel oficial, unele unităţi bancare au recunoscut că duc lipsă de clienţi noi la împrumuturi, mai ales la cele ipotecare. În consecinţă, managerii din centralele băncilor au decis să crească dobânzile la creditele existente deja în sold, pentru a-şi menţine o rată a profitabilităţii cu care s-au obişnuit. Majorări considerabile sunt şi la creditele noi, dar procentele de creştere nu au fost semnificative.

Zilele acestea, mai multe bănci au anunţat creşteri substanţiale la dobânzi. La creditele noi acordate, Alpha Bank a urcat dobânda la creditele de nevoi personale în lei cu 5,5%, la UniCreditŢiriac Bank au crescut cu 5%, iar la Banca Românească s-au majorat cu 4%. Unele unităţi au anunţat creşteri „temperate“ la aceleaşi tipuri de credite: 1,5% în plus pentru cei care vor lua credit de la Raiffeisen Bank şi 1% la Banca Transilvania. Doar că politica acestor două instituţii este de a majora dobânda mai des şi cu procente mai mici. Alte bănci comerciale au ridicat dobânzile la creditele vechi (din sold). Banca Românească a crescut dobânda la creditul ipotecar cu aproape 5%, de la 8,6 la 13,31%. La Banca Transilvania, creditele din sold în lei sunt mai scumpe cu 0,5%, iar ipotecarele în euro au o dobândă mai mare cu 1,25%. La Piraeus Bank, dobânda la creditul de nevoi personale în lei se actualizează din trei în trei luni, în funcţie de indicele de referinţă ROBOR. Dobânda anuală efectivă (DAE) la această bancă a ajuns la 34%, la o marjă a băncii de 12%, plus ROBOR. Şi BCR a crescut dobânda la creditele vechi, dar numai la cele în lei, cu 1,2%.

 

Bancpost a mărit dobânda haotic

 

Există bănci care au majorat foarte mult ratele clienţilor cu credite vechi, invocând condiţiile crizei internaţionale. Practic, au crescut şi dobânda, şi unele comisioane bancare cu câteva procente, dar ratele s-au mărit cu 45-50%. Printr-o scrisoare, Bancpost şi-a informat clienţii care au deja credite la bancă despre faptul că, „din cauza schimbărilor semnificative, înregistrate în ultima perioadă pe piaţa financiară internaţională (…)“, banca a majorat rata anuală a dobânzii clienţilor la 19% şi va percepe un comision de administrare lunar de 0,59% „aplicabil la balanţă“. Numai că, în realitate, rata clientului creşte cu 50%, de la 505 la 758,87 lei.

Unul dintre clienţii Bancpost, care se consideră înşelat prin această practică, s-a adresat GdS pentru a arăta „escrocheria la care am fost supus“. „Luna trecută am avut rata 505 lei, acum este 721 de lei, iar de la bancă m-au anunţat că luna viitoare va fi 758 de lei. Cum se justifică această creştere? Am mers la conducerea băncii de la Craiova şi erau alte 20 de persoane în situaţia mea. Conducerea unităţii ne-a spus că trebuie să ne obişnuim cu ideea. Nu este posibil să ajung la rată dublă în doi ani“, a spus clientul Bancpost care s-a adresat redacţiei.

În situaţia persoanei de mai sus sunt multe altele. Conducerea de la Craiova a Bancpost a refuzat să facă vreun comentariu, pe motiv că normele interne ale instituţiei nu permit acest lucru şi că numai de la Bucureşti se poate răspunde. În cele din urmă, directorul Sucursalei doljene a Bancpost, Nicolae Ristea, a precizat că în jur de 20 de persoane din Craiova au reclamat la bancă faptul că nu-şi mai permit să plătească noile rate bancare mărite: „Cei nemulţumiţi trebuie să formuleze în scris o reclamaţie şi se va analiza în Centrala băncii“. Până la închiderea ediţiei, Centrala Bancpost din Capitală nu a formulat nici un răspuns cu privire la creşterea cu 50% a ratelor clienţilor.

 

Avocaţii spun că este abuziv

 

Iulian Urban, preşedintele casei de avocatură Urban&Asociaţii, susţine că o astfel de practică precum cea de la Bancpost este abuzivă, iar clientul în cauză are multe căi de atac, fără să fie nevoit să accepte să fie sclavul care plăteşte tribut băncii. „Este o clauză abuzivă. Legea nr. 289/2004 privind creditul de consum şi Legea nr. 193/2003 privind practicile abuzive spun că banca nu are voie să crească dobânzile decât dacă le negociază cu clientul. Consumatorul care vi s-a adresat dumneavoastră poate să reclame la Banca Naţională, la Protecţia Consumatorului şi să se adreseze instanţei. Noi îi oferim asistenţă gratuită dacă se va adresa instanţei. Oferim asistenţă gratuită tuturor celor aflaţi în această situaţie“, a spus Iulian Urban.

În schimb, directorul Oficiului Regional pentru Protecţia Consumatorului pe regiunea Oltenia, Petrică Dumitrescu, a precizat că, dacă scrie în contractul cu banca faptul că aceasta poate modifica dobânzile, atunci clientul ar pierde în instanţă. Dumitrescu îi sfătuieşte pe cei care se simt înşelaţi de bănci să meargă la Protecţia Consumatorului, pentru a reclama acest lucru.

 

La BCR, povara începe după un an

 

Chiar dacă banca susţine că nu a majorat dobânzile la creditele în sold de aproape un an, clienţii care au contractat anul trecut sau acum doi ani credite de nevoi personale fără garanţie şi cu dobândă fixă în primul an au surprize din anul al doilea. Ratele lor cresc destul de mult, din cauză că între timp indicii de referinţă au luat-o la galop. Problema este că banca nu poate asigura clientul, la semnarea contractului, că după primul an cu dobândă fixă urmează o anumită dobândă variabilă. „Noi le spunem clienţilor la semnarea contractului că peste un an dobânda variabilă poate să crească sau să scadă, dar nu avem cum să ştim exact cât va fi“, a afirmat unul dintre directorii unei unităţi BCR din Craiova.

Banca a făcut un calcul comparativ: o persoană care a luat un credit la o dobândă fixă pe un an de 7,4% a plătit o rată de 391 de euro; după un an, la dobânda variabilă de 10,4%, clientul are de plată 494 de euro, deci o creştere cu 26%. Pentru cei care nu-şi permit să plătească ratele mai mari se găsesc soluţii: banca îi refinanţează şi încă un an aceştia plătesc vechea rată cu dobânda fixă, dar se prelungeşte durata creditului.

 

Clienţi refuzaţi, produse sistate

 

Puţinii potenţiali clienţi ai băncilor sunt selectaţi riguros, iar la unele unităţi bancare s-a renunţat la anumite produse. De exemplu, Banca Transilvania a restricţionat drastic creditele în euro la împrumuturile ipotecare. Alte bănci acordă bonificaţii importante în analiza dosarului de credit doar acelor persoane care mai au sau au mai avut împrumuturi la unitatea respectivă.

 

Val de reclamaţii

 

Unele bănci craiovene recunosc că se confruntă cu o acută lipsă de clienţi. Altele recunosc şi faptul că în ultima perioadă se confruntă cu o serie de reclamaţii de la clienţi. „Au mai venit oameni la noi şi au spus că nu-şi mai permit să plătească rata după ce dobânda a devenit variabilă, dar le-am explicat că există posibilitatea refinanţării creditului, astfel încât să plătească aceeaşi rată mai mică încă un an“, a precizat directoarea unei agenţii bancare. Alt manager de bancă a declarat că „instituţia a informat clienţii că, dacă nu le convine dobânda şi nu-şi pot achita ratele, pot să vină să ramburseze anticipat creditul, fără comision“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII