19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024

Explozie second hand

De când s-a introdus taxa de poluare, vânzările de maşini second hand au crescut rapid. Acum, clienţii aşteaptă scoaterea taxei şi cer maşini cu motoare puternice. În multe cazuri, taxa este mai mică pentru autoturismele vechi. În Dolj s-au înmatriculat 16.500 de maşini numai în 2008.

Ezitările guvernanţilor în privinţa taxei auto, a taxei de poluare sau cum s-ar mai numi aceasta au determinat schimbări majore pe piaţa autoturismelor. Doljul ţine pasul cu media pe ţară. Datele statistice oficiale arată că, după 1 iulie 2008, dată la care s-a înlocuit taxa de primă înmatriculare cu taxa de poluare, au scăzut vânzările de maşini noi. În schimb, s-au intensificat vânzările de maşini la mâna a doua. Situaţia, spun vânzătorii de maşini second hand, se datorează faptului că din iulie încoace taxa este mai mare pentru maşinile noi decât pentru cele second hand, care au câţiva ani vechime. Decât să plătească 10.000 – 12.000 de euro pe un autoturism nou şi să mai achite o taxă pe poluare de 400-500 de euro, clienţii preferă să cumpere maşinile de la negustori, cu o vechime de trei – patru ani, mai ieftine cu câteva mii de euro şi pentru care plătesc la înmatriculare numai o taxă de 100 – 150 de euro sau undeva pe aproape. Vânzătorii de maşini second hand din centrul Craiovei confirmă că le-au crescut afacerile după ce a apărut taxa pe poluare. „Taxa de poluare a făcut să ne crească vânzările. Dacă înainte de 1 iulie vindeam două, maximum trei maşini pe lună, după 1 iulie au sărit la 20-30 pe lună. Este o afacere. Lumea deşteaptă cumpără autoturisme la mâna a doua, produse după 2000, pentru că astfel nici taxa auto nu este mare, nici nu cheltuiesc mult cu întreţinerea maşinii“, a spus Cătălin Mândreci. În acelaşi timp, vara aceasta s-au cerut foarte mult maşinile foarte vechi, de prin anii ’90, pentru care au plătit până în 3.000 de euro, dar care poluează şi costă mult piesele de schimb. În funcţie de evoluţia taxei, se decid şi vânzările de acum înainte. Faptul că Senatul a aprobat eliminarea taxei pe poluare şi că doar Camera Deputaţilor mai are să-şi spună cuvântul a ajuns şi la urechile celor care intenţionează să-şi cumpere un autoturism.
Alt vânzător de maşini second hand din centrul Băniei confirmă acest lucru. „După 1 iulie, s-a dat drumul la vânzări. A mers foarte bine o perioadă, dar acum, de o săptămână-două, iar au murit vânzările, că au zis ăştia că scot taxa de tot şi clienţii aşteaptă să vadă ce se întâmplă. Tot în aşteptarea scoaterii taxei avem cereri de maşini cu putere mare, cu motor de peste 2.000 de centimetri cubi. Acum este taxa prea mare la astfel de maşini“, a spus Gigi M.

Maşinile noi pun frână

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), pe luna iulie a acestui an, adică imediat ce taxa pe poluare a intrat în vigoare, vânzările de autoturisme noi au scăzut faţă de luna anterioară cu 4,6%. Cifrele furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj arată că după 1 iulie şi până la mijlocul lunii septembrie s-au înmatriculat mai puţine maşini, 3.137 de bucăţi, adică 1.254 de autoturisme pe lună, în medie. Înainte de această dată, pe primele şase luni ale anului s-au înmatriculat 13.360 de autoturisme, adică în medie 2.230 de maşini pe lună. Dacă de la începutul anului şi până la 1 iulie, doljenii plătiseră taxe auto de 8,54 milioane de lei pentru cele 13.360 de maşini cumpărate, după această dată, doljenii au plătit 6,7 milioane de lei, dar pentru un număr de maşini de patru ori mai mic decât înainte. Statistic vorbind, s-au plătit mai mulţi bani după schimbarea taxei decât înainte. Tot în această perioadă, DGFP Dolj a anunţat că a restituit diferenţa de taxă (între taxa auto plătită anterior şi taxa pe poluare mai mică valabilă după 1 iulie) pentru 674 de persoane, cărora statul le-a înapoiat 1,3 milioane de lei.

Doljul, mai bogat cu 16.500… de maşini

Totuşi, ca număr total, autoturismele de pe străzi se înmulţesc văzând cu ochii. De la începutul anului şi până acum, la Fisc s-au înregistrat aproape 16.500 de autoturisme. Şeful Serviciului Înmatriculări Auto din cadrul Poliţiei Rutiere Dolj spune că până la începutul lunii septembrie erau înmatriculate în judeţ 131.000 de autoturisme. În plus, pe străzi mai circulă alte 7.000 de maşini cu numere provizorii şi alte câteva mii de autovehicule înmatriculate în alte judeţe sau în Bucureşti şi aparţinând unor companii care au activitate şi în Craiova. Mai sunt şi cele înmatriculate în Bulgaria, dar nu se cunoaşte exact numărul lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII