28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiovenii nu se înghesuie la credite

Craiovenii nu se înghesuie la credite

Noile norme restrictive de creditare stabilite de BNR vor intra în vigoare abia la sfârşitul acestei luni. Cu toate acestea, craiovenii s-au dovedit cumpătaţi în contractarea de credite.

 

Pentru a se asigura că menţine cheltuielile la un nivel normal, protejând în acelaşi timp consumatorii de credite prin reducerea riscului de supraîndatorare, la sfârşitul lunii trecute, Banca Naţională a României (BNR) a aprobat un nou regulament privind limitarea riscului la împrumuturile acordate populaţiei. Potrivit documentului oficial, băncile vor analiza capacitatea de rambursare a clienţilor „pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior“. Altfel spus, instituţiile de credit stabilesc venitul aferent anului anterior pe baza fişelor fiscale. Excepţie de la această regulă fac cazurile în care angajatorii nu sunt obligaţi să dea salariaţilor fişa fiscală sau când solicitanţii de împrumut nu au obligaţia să depună fişa fiscală la administraţia financiară. În astfel de situaţii, băncile vor stabili venitul pe anul anterior „pe baza adeverinţei de venit ori a altor documente justificative.

Norme restrictive

 

Mai mult decât atât, clienţii băncilor vor putea împrumuta o sumă de bani mai mică decât cea pe care o puteau lua până acum. Asta deoarece BNR a propus ca pentru băncile unde nu există norme proprii de creditare gradul de îndatorare să fie diminuat de la 40% la 35% din veniturile clienţilor, în condiţiile în care cele mai multe bănci comerciale aplică un grad maxim de îndatorare de 70% din veniturile nete ale solicitantului.

În plus, rata maximă pe care o persoană se poate angaja să o plătească lunar băncii nu va fi modificată până la scadenţă. Asta înseamnă că acele credite cu dobândă promoţională, care iniţial stabileau rate mici (ce creşteau ulterior), permiţând astfel un împrumut mai mare decât în mod normal, sunt pe cale de dispariţie.

 

Clienţii şi-au pierdut interesul pentru creditele imobiliare

 

Chiar dacă s-ar fi crezut că numărul creditelor imobiliare, a căror valoare este mare, ar fi cunoscut un trend crescător ca urmare a apariţiei acestui regulament, reacţia craiovenilor a fost contrară. „Clienţii se orientează mai puţin către creditele având ca destinaţie cumpărarea de locuinţe. Segmentul creditelor garantate cu ipotecă şi-a păstrat acelaşi ritm de acordare. Nu putem vorbi însă nici de o creştere foarte mare a numărului de împrumuturi contractate pe ultima sută de metri, în aşteptarea noilor norme – băncile comerciale cu norme proprii de creditare validate de BNR mai au la dispoziţie câteva săptămâni să îşi adapteze condiţiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului“, au precizat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Comportamentul craiovenilor a fost sesizat şi de alţi bancheri. „S-a observat o uşoară relaxare a clienţilor în contractarea de credite imobiliare. Din experienţa anilor trecuţi, în luna septembrie creşte numărul solicitărilor“, au explicat surse oficiale din BRD Group Craiova, care au sesizat, la rândul lor, o creştere a interesului pentru creditele de nevoi personale cu ipotecă, mai ales că nu mai trebuie aduse acte justificative pentru cheltuielile făcute.

 

Preţurile locuinţelor au contribuit la această situaţie

 

Cauza pentru care craiovenii au evitat creditele ipotecare nu constă numai în faptul că, optând pentru acestea, nu trebuie să justifice cheltuielile. Principalul motiv îl constituie costurile mari ale locuinţelor, care, chiar dacă au cunoscut uşoare scăderi de preţ în ultimul timp, nu au ajuns la un nivel care să permită prea multor persoane contractarea unui credit suficient de mare cu salariile actuale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS