14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIpoteca pe casă - execuţie în numele băncii

Ipoteca pe casă – execuţie în numele băncii

Contractele de credit cu ipotecă sunt învestite cu titlu executoriu, deci banca vă ia casa fără proces, dacă nu aţi plătit ratele la timp. Câţiva doljeni au ajuns în această situaţie.

Nu este de glumit cu creditele ipotecare. Legislaţia este, de doi ani încoace, în favoarea băncilor, pentru că toate contractele de credit cu ipotecă pot fi executate de bancă fără prea mari formalităţi. Dacă în anii anteriori un restanţier la creditul ipotecar era târât prin procese pentru ca banca să-şi recupereze banii, acum contractul este învestit cu titlu executoriu, iar banca vă ia casa sau apartamentul fără prea mari eforturi. Legislaţia ţine totuşi şi cu datornicul până la un punct: trebuie să treacă minimum 90 de zile de când debitorul nu şi-a mai achitat creditele. Multe bănci preferă să rezolve pe cale amiabilă, deoarece este în avantajul lor să-şi scoată de la client şi dobânda aferentă. Dacă băncile vând locuinţa omului, cumpărată cu credit ipotecar în urmă cu mai mulţi ani, banca are de pierdut. „Sunt contracte de credit de acum câţiva ani, când preţul locuinţelor era foarte mic, şi automat banca vinde la preţ mic, pentru a-şi recupera debitul. Se porneşte licitaţia de la suma pe care o are de recuperat“, a afirmat un bancher craiovean.

 

Este bine de ştiut!

 

Un client nu-şi mai poate plăti ratele către bancă pentru a-şi achita locuinţa. Aceasta încearcă să discute cu debitorul, apoi aşteaptă 90 de zile, timp în care îl somează să achite restanţa şi abia după acest termen ar putea trece la executare silită. Anumite bănci îi permit clientului în cauză să-şi vândă apartamentul pe care s-a pus ipoteca, dar cu condiţia să returneze băncii suma împrumutată. Dacă nici după negocieri nu plăteşte debitorul şi cele două părţi nu au căzut la un acord, atunci banca poate trece la executarea silită şi îi ia casa rău-platnicului. Locuinţa este apoi scoasă la licitaţie, care poate porni de la un preţ apropiat de suma de recuperat.

În anii anteriori, unele bănci aşteptau ca situaţia să se definitiveze în instanţă şi asemenea cazuri erau mai dese în Dolj. Preţurile la care se vindeau astfel de locuinţe erau de ordinul câtorva zeci de mii de lei. Cei care cumpărau de la licitaţia băncii ajungeau tot cu executorul judecătoresc să-i scoată din casă pe foştii proprietari care nu şi-au plătit creditele. Acum băncile doljene susţin că nu prea mai au astfel de cazuri, deci, nu prea mai scot la vânzare locuinţe cumpărate cu credit ipotecar.

Un caz la doi ani, în Dolj

 

Dacă la nivel de ţară sunt aproape 1.000 de situaţii în care băncile vând locuinţele rău-platnicilor, în Dolj, localnicii nu prea au riscat să-şi piardă apartamentul sau casa. Iată ce spun unele bănci. „Noi nu am scos la vânzare nici anul trecut, nici anul acesta nici o locuinţă cumpărată prin credit ipotecar sau imobiliar. Preferăm să rezolvăm pe cale amiabilă astfel de cazuri“, a spus un oficial din Sucursala craioveană a Raiffeisen Bank. „În judeţul Dolj, ca de altfel şi la nivelul BCR, ponderea cazurilor de executare silită este foarte scăzută comparativ cu volumul total de credite garantate cu ipotecă. În Dolj sunt practic doar câteva situaţii înregistrate în ultimele 18 luni“, se arată într-un comunicat al băncii respective. „La noi sunt scoase la vânzare foarte rar apartamente. Este o situaţie la doi ani. Clienţii din Dolj sunt mai conştiincioşi la creditele ipotecare decât la celelalte tipuri de împrumuturi“, a spus un responsabil din Banca Transilvania.

Managerul specializat în debite bancare al firmei de recuperare Urban & Asociaţii, Bogdan Bălan Nicolae, spune că băncile din Craiova „fie ascund informaţii de acest gen, fie nu sunt în măsură să vorbească despre ele, din cauză că dosarele se rezolvă în centralele băncilor din Capitală“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU