5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSenatul a acceptat mărirea chiriilor RA-APPS

Senatul a acceptat mărirea chiriilor RA-APPS

Plenul Senatului a decis ieri adoptarea ordonanţei de urgenţă a guvernului, prin care s-au mărit, de la 1 martie 2008, chiriile apartamentelor şi vilelor RA-APPS, deşi comisia juridică a dat un raport de respingere.

Dezbaterile pe marginea proiectului guvernului au stârnit discuţii aprinse. Deşi majoritatea parlamentarilor au considerat că este necesară majorarea chiriilor „modice“, practicate în prezent de RA-APPS, unii senatori au fost de părere că nu se justifică urgenţa actului emis de guvern, cu toate că, până acum, chiriile au fost mărite prin hotărâre de guvern, şi nu prin ordonanţă de urgenţă. Senatul este prima cameră sesizată, decizia finală urmând să o ia deputaţii.

Reamintim că guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă în februarie, prin care chiriile RA-APPS cresc din martie. Pentru apartamentele de până la 60 de metri pătraţi chiria va fi de 2,5 euro/mp, pentru cele de 60 – 80 mp, de 3 euro/mp, pentru cele de 80-100 mp, de 3,5 euro/mp, iar pentru cele de peste 100 de mp, de 4 euro/mp. Tarifele sunt calculate numai pentru suprafaţa locuibilă, în timp ce pentru antreu, tindă, oficiu, cămară sau WC va fi adăugată o sumă cuprinsă între 1 şi 1,6 euro/mp, în funcţie de suprafaţa apartamentului. Pentru garaj, piscină, saună sau cramă se va percepe o sumă de aproape 4 euro/mp, iar pentru terenul aferent, de 2 euro/mp.

Pentru vile, chiriile vor ajunge la 10 euro/mp, la care se adaugă tarife suplimentare pentru alte facilităţi. Chiria se achită în lei, la cursul de schimb valutar al BNR, în vigoare la data efectuării plăţii. Prevederile ordonanţei de urgenţă nu se aplică pentru locuinţele şi terenul aferent acestora, închiriate prin licitaţie publică, şi nici pentru reşedinţele oficiale, locuinţele de protocol şi de serviciu, având în vedere că suma reprezentând contravaloarea chiriei este suportată din bugetul instituţiei la care este angajat chiriaşul.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS