5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

O nuntă ca-n poveşti

Organizatorul de nunţi este regizorul unei zile rupte din cărţile de poveşti ale copilăriei, cu prinţi şi prinţese, cu strălucire, flori, voaluri şi perfecţiune. Atent la orice detaliu, debordând de imaginaţie şi voie bună, omul care îţi prezintă zeci de cataloage şi sute de poze face din cel mai important moment din viaţa a doi tineri o operă de artă.

 

Organizatorul de nunţi sau wedding planner-ul din filmele americane este un job la care visează orice tânăr aflat pe băncile şcolii sau ale facultăţii, plictisit de cursurile interminabile. Cu toate că în ţară există numeroase firme care se ocupă de organizarea de evenimente, în România, această meserie nu este recunoscută, nu există în Nomenclatorul de meserii. Aşa că, dacă doriţi să lucraţi în acest domeniu, studiile pe care le aveţi nu sunt foarte importante. „Nu contează studiile pentru că nu există o facultate de profil sau cursuri liceale în domeniu. Persoanele care vor să facă această meserie trebuie să aibă un gust estetic deosebit, să fie creative, mereu la curent cu noutăţile din domeniu, să le placă ceea ce fac, să ştie să comunice cu clienţii şi să aibă răbdare cu ei. Nu poate lipsi nici spiritul organizatoric“, a explicat Mihaela Clenciu, patroana firmei „Le Baron“ din Craiova.

„Frumosul este făcut din amănunte“

Dacă sunteţi persoane dinamice, adaptabile, creative, responsabile şi motivate, dacă aţi absolvit o facultate de relaţii publice şi comunicare, aveţi studii în domeniul vânzărilor şi administrarea afacerilor sau, pur şi simplu, dacă vă pricepeţi la design, atunci puteţi bate la uşa unei asemenea agenţii şi puteţi deveni organizator de evenimente. Un wedding planner se ocupă de toate detaliile unei nunţi: locaţie, invitaţii, restaurant, biserică, aranjamente florale, muzică şi multe altele, totul până la cel mai mic detaliu. „Totul trebuie să se asorteze, să fie coordonat: de la intrarea invitaţilor până la tăierea tortului şi finalul petrecerii. Suntem atenţi la fiecare detaliu, de la cum stă o frunză dintr-un ornament de flori, la cum au fost puse tacâmul şi farfuriile. Amănuntul contează pentru că frumosul este făcut din amănunte“, a spus Mihaela Clenciu.

Organizatorul de nunţi, regizor şi scenarist

Nunta devine astfel un spectacol în care organizatorul este regizor şi totul trebuie să meargă conform planului. Înarmat cu răbdare şi un „scenariu“, wedding planner-ul are întotdeauna o soluţie de rezervă, de la ac şi aţă, la o perluţă care să o înlocuiască pe cea care a căzut de pe un aranjament. Organizatorul de nunţi trebuie să reziste la stres, la un ritm rapid de lucru. Şi, cu toate că pare un job pentru femei, majoritarea membrilor echipei firmei „Le Baron“ sunt bărbaţi. „Nu ştiu de ce, dar echipa este alcătuită mai mult din băieţi. Poate pentru că sunt mult mai rezistenţi la stres, la efort fizic. Cu toate că este o meserie frumoasă, presupune totuşi un efort fizic deosebit. Se munceşte între şapte şi 12 ore pe zi pentru organizarea unei nunţi. De multe ori am intrat vineri în restaurant şi am ieşit duminică dimineaţă, când au plecat invitaţii. Dar satisfacţia unei munci bine făcute, atunci când clientul este mulţumit, şterge orice oboseală“, a precizat Mihaela Clenciu.

Prima nuntă, primul succes

Organizarea nunţilor este o meserie care se fură, trebuie să stai pe lângă cineva priceput, să îi urmăreşti mişcările, să descoperi secretul care se ascunde în spatele fiecărui aranjament. „Trebuie să ai răbdare să înveţi şi să stai un timp pe lângă cineva. Nu este o perioadă stabilită ca să înveţi, depinde cât de motivat eşti, cât de mult îţi doreşti. Eu am învăţat în câteva minute cum să fac un aranjament, dar îmi doream din tot sufletul să fac această meserie, deşi nu ştiam nimic despre ea. Căutam pe cineva care să îmi arate cum se face, visam noaptea că sunt organizator de nunţi“, a mai spus Mihaela.

Familia Clenciu a început afacerea în 2001, dar în prima jumătate de an au făcut numai decoraţiuni cu baloane, până când au găsit un colaborator, o firmă de distribuţie de materiale pentru nunţi. „În octombrie 2001 am făcut prima decorare aşa cum îmi doream. A fost în alb şi roşu, cu voal. Am avut o satisfacţie deosebită. Mă uitam şi nu îmi venea să cred că eu am făcut aşa ceva“, a povestit Mihaela Clenciu.

Verde, negru, alb, lalele şi orhidee

De atunci, lucrurile au evoluat, iar pretenţiile clienţilor au crescut. Decorarea unei săli de restaurant, a bisericii se apropie de artă, există o modă a culorilor, a materialelor şi toate aceste lucruri trebuie să le ştie organizatorul de nunţi. De exemplu, în acest an se poartă culorile alb, negru, verde şi roz-lila, iar ca flori de nuntă – phalaenosis, o floare din specia orhideelor, şi lalele. „Trebuie să fii informat, să ştii care sunt tendinţele în fiecare an şi să le prezinţi clienţilor. Trebuie să ai răbdare cu ei, să le înţelegi agitaţia, entuziasmul pentru că îşi doresc ca nunta lor să fie cea mai frumoasă şi tu trebuie să le îndeplineşti această dorinţă. Fiecare nuntă este ceva cu totul nou, iar dorinţa clientului trebuie să primeze. Trebuie să simtă că faci asta din suflet, cu plăcere, că te implici şi că îi asculţi. Tu faci parte din nunta lor, din bucuria lor şi poate şi din viaţa lor, pentru că îşi vor aminti mereu de tine“, a spus Mihaela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII