25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPasiune de 2.000.000 de dolari

Pasiune de 2.000.000 de dolari

În urmă cu 12 ani, nu avea un ban în buzunar, dar avea o pasiune: computerele. A început să repare calculatoarele prietenilor, apoi a prestat pentru necunoscuţi, după ce a dat un anunţ în GdS. Azi, Dan Stoica are o afacere de peste două milioane de dolari, patronând una dintre firmele deja cunoscute pe piaţa computerelor din Craiova.

Craioveanul Dan Stoica şi-a început afacerea cu calculatoare în 1996, fără să aibă un leu în buzunar. Pasionat de informatică, a deprins repede tainele computerelor. La început, şi-a ajutat prietenii să le repare. După aceea, s-a gândit că poate să facă bani din asta. „Nu am visat niciodată că pasiunea mea pentru calculatoare se va transforma vreodată într-o afacere înfloritoare. Când mi-am dat seama că tot mai mulţi apelau la mine, m-am gândit să fac bani. Am dat un anunţ în GdS şi aşa au venit primii clienţi. Eu sunt din Hunedoara. Am venit la Craiova la Facultatea de Automatică doar cu o sacoşă, cu sora mea şi cu mama. Am stat cu chirie la o fermă, aveam o cameră, o cămară şi acces la baia comună. Dormeam trei persoane într-un pat din fier fără saltea şi înveliţi cu hainele de pe noi. Mai târziu, cu banii câştigaţi şi cu un împrumut am reuşit să închiriem actualul sediu. A fost greu la început. Lucram doar eu şi soţia, nu ne puteam permite un angajat, de teamă că nu-i vom putea plăti salariul“, povesteşte Dan.

 

Două reprezentanţe în ţară

 

Firma actuală, STONET COMPUTERS SRL, a fost înfiinţată în 2000. Şi-a câştigat cota de piaţă treptat, prin clienţii pe care i-a servit. „Făceam şi depanare de calculatoare, dar am început să şi vindem. Vindeam unul-două calculatoare pe săptămână. Acum vindem câteva zeci pe zi“, a mai spus patronul. Numele firmei a fost ideea soţiei, care a spus că trebuie să conţină şi o parte din numele de familie, dar poate fi interpretat şi ca un obiect tare, durabil – ca piatra. În prezent, societatea pe care o patronează Dan are 16 angajaţi şi o cifră anuală de afaceri de circa două milioane de dolari. În 2004, firma şi-a deschis o reprezentanţă în Bucureşti, iar în 2005 – în Constanţa. 2005 a fost şi unul dintre anii de vârf – numai în Craiova societatea a avut 20.000 de clienţi, potrivit patronului. În prezent, firma este a treia pe piaţa locală, având o cotă de circa 20%. Ce a stat la baza succesului, povesteşte tot Dan: „Am vrut să le dăm oamenilor ceva de calitate şi la preţuri acceptabile. Noi ne şi consiliem clienţii. Dacă vine cineva şi ne spune că are 30 de milioane, îl întrebăm ce vrea să facă el cu computerul. Dacă spune că vrea doar să tehnoredacteze, îi recomandăm un calculator mai ieftin. Evident, dacă vrea unul de toţi banii, i-l dăm. A venit o dată un puşti şi a cerut cel mai tare calculator de pe piaţă. I-am spus că nu există aşa ceva, că eu am unul apreciat la 250 de milioane. A spus că vrea unul la 100 de milioane. Nici o problemă, i l-am făcut. Eu recomand tuturor celor care îşi cumpără computere să le folosească, pentru că se devalorizează foarte repede“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII