20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInterviu la persoana întâi

Interviu la persoana întâi

Drumul către o carieră de succes începe de la propria cunoaştere, atunci când descoperiţi ceea ce vă place să faceţi în viaţă, ce pasiuni, valori şi convingeri aveţi şi cum le puteţi valorifica în jobul pe care îl doriţi.

Începutul unei cariere nu înseamnă primul interviu sau obţinerea primului job. O carieră de succes începe cu elaborarea unui plan care trebuie să conţină răspunsurile la câteva întrebări. Atunci când începeţi să vă gândiţi pentru prima dată la drumul pe care veţi merge în viaţă, încercaţi să găsiţi răspunsul la următoarele întrebări: „Cât de bine vă cunoaşteţi?“, „Care sunt valorile personale?“ şi „Ce scop principal aveţi în viaţă?“. În acest fel veţi descoperi care sunt principiile după care vă veţi ghida în viaţă, veţi identifica valorile, ambiţiile, pasiunile şi convingerile personale. După aceste prime întrebări, urmează identificarea valorilor personale, care îşi vor pune amprenta asupra carierei dumneavoastră. Pentru asta trebuie să răspundeţi la întrebarea „Ce este important în carieră?“.

 

Cariera, planificată în funcţie de valori şi fobii

 

Urmează altă serie de întrebări în funcţie de domeniul în care vreţi să lucraţi: „Credeţi că veţi reuşi ca om de afaceri dacă una dintre cele mai importante valori pentru dumneavoastră este siguranţa?“, „Credeţi că veţi putea fi un inginer valoros dacă nu aveţi ca valoare învăţarea continuă şi dorinţa de autoperfecţionare?“ sau „Credeţi că veţi reuşi să vă dezvoltaţi ca programator dacă în portofoliul dumneavoastră de valori nu se regăsesc răbdarea, perfecţionismul şi creativitatea?“. Atunci când vă planificaţi cariera trebuie să vă identificaţi şi fobiile pentru a le putea evita. Pentru aceasta, trebuie să răspundeţi la întrebarea „Ce vreţi să evitaţi cât de mult puteţi în carieră?“. Dacă vă sperie respingerea sau eşecul, atunci nu aveţi şanse pentru o carieră în vânzări. Dacă fugiţi de presiunea timpului şi de termene-limită, atunci locul dumneavoastră nu este în managementul proiectelor sau în domeniul software. După ce v-aţi identificat valorile personale, veţi putea alege cariera, deoarece acestea ne determină deciziile, oportunităţile.

 

Obiectivul oferă satisfacţie în carieră

 

Apoi trebuie să identificaţi scopul şi pentru aceasta trebuie să răspundeţi la întrebarea „Care este scopul dumneavoastră principal?“ sau „Ce rezultat final sunteţi motivat să obţineţi prin activitatea pe care o alegeţi?“. Site-ul www.hipo.ro vă recomandă să identificaţi pasiunea profesională ca scop şi nu ca activitate. Aceasta vă va ajuta să evoluaţi de la o activitate la alta de-a lungul carierei dumneavoastră, astfel încât scopul principal să continue să fie îndeplinit indiferent de schimbările de pe piaţa muncii. După ce aţi descoperit care este scopul dumneavoastră, puteţi evalua măsura în care el va fi împlinit sau satisfăcut de cariera pe care aţi ales-o, în timp ce identificarea valorilor personale vă va ajuta să evaluaţi cum vă sprijină acestea cariera pe care aţi ales-o.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS