6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova vrea 160 de milioane de euro de la UE

Craiova vrea 160 de milioane de euro de la UE

Deşi Programul Operaţional Regional (POR) şi-a lansat unele componente, cel mai avansat proiect al primăriei este abia în stadiul realizării studiului de fezabilitate. În actualul mandat, primarul Antonie Solomon nu va apuca nici o finanţare europeană.

Primăria Craiova ar putea atrage fonduri structurale nerambursabile în valoare de aproape 162 de milioane de euro dacă toate proiectele finanţate UE pe care le are în plan se vor materializa. Cele mai multe proiecte ale municipalităţii sunt eligibile în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), care are alocată pentru regiunea Oltenia o valoare indicativă de 4,4 miliarde de euro în perioada 2007-2013. Nici unul dintre proiecte nu va primi finanţare înainte ca Antonie Solomon să-şi fi terminat mandatul de primar.

 

Cadastrul, marea problemă

 

Lipsa unui cadastru general al oraşului face ca depunerea proiectelor să fie întârziată cu foarte mult timp. Mai mult decât atât, specialiştii municipalităţii nu au atestate pentru a executa măsurători cadastrale pe suprafeţe mai mari de un hectar. Cristiana Ghiţălău, şefa departamentului de integrare europeană în cadrul Primăriei Craiova, a explicat: „Pentru a scrie un proiect, este nevoie de câteva stadii premergătoare. Acestea constau în realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), a Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), obţinerea numărului cadastral şi a extrasului de carte funciară. Abia apoi se face studiul de fezabilitate (SF) şi se scrie proiectul. Problema este că noi nu avem un cadastru general al oraşului, astfel încât trebuie să realizăm cadastrul pentru fiecare investiţie. Specialiştii noştri nu au atestate pentru măsurători pe suprafeţe mai mari de un hectar. În consecinţă, trebuie să facem o achiziţie publică pentru realizarea cadastrului, cu specialişti atestaţi“.

Cel mai avansat dintre proiectele primăriei craiovene se referă la reabilitarea a 15 kilometri de stradă pe bulevardele Dacia şi Decebal, valoarea proiectului fiind estimată la 20 de milioane de euro. Autoritatea locală este eligibilă în cadrul axei prioritare II a POR, cea referitoare la îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Primăria a avut noroc cu programul de twinning între Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia şi regiunea Lazio Italia. În baza acestei colaborări, firma italiană SIF realizează gratuit SF-ul lucrării, acesta urmând să fie predat în aproximativ două săptămâni, după cum a precizat Cristiana Ghiţălău.

Troleu şi parcare subterană în centru

 

Unul dintre cele mai complexe proiecte ale municipalităţii este eligibil în cadrul axei prioritare I a POR – dezvoltarea urbană durabilă. Valoarea maximă a unui proiect integrat poate ajunge până la 50 de milioane de euro, dar implică mai multe componente. Aria de regenerare urbană trebuie să cuprindă 10.000 de locuitori. Autorităţile au delimitat scriptic centrul istoric al oraşului şi vor să cuprindă în proiect reabilitarea clădirilor cu valoare istorică şi culturală. În bugetul pe 2008, urmează să fie prevăzute sume pentru cadastru şi SF. Tot în proiect se înscrie realizarea unei parcări subterane în apropierea Teatrului Naţional „Marin Sorescu“. PUD-ul zonei a fost deja realizat, iar pentru SF urmează să se încheie contractul de execuţie. În zona centrală, primăria vrea să mai obţină fonduri pentru reabilitarea infrastructurii de transport (linia de tramvai) şi introducerea transportului cu troleibuzul. Şi aici, suma maximă care poate fi obţinută este de 50 de milioane de euro. În fine, alt proiect eligibil în cadrul POR priveşte realizarea unui centru multifuncţional în târgul de săptămână Romaneşti. Proiectul va fi depus pe axa IV prioritară a programului Consolidarea mediului de afaceri regional şi local şi poate atrage maximum două milioane de euro. SF-ul este deja adjudecat de firma bucureşteană CONSILIER CONSTRUCT SRL, urmând să fie încheiat contractul de execuţie.

 

Două proiecte aşteaptă alte finanţări

 

Două dintre proiectele primarului Solomon nu sunt eligibile în cadrul POR. Primul dintre ele se referă la reabilitarea zonei Lunca Jiului, unde va fi mutată şi o parte din grădina zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“. Autoritatea locală vrea să obţină fonduri guvernamentale de mediu, argumentând că va conserva speciile de arbori din zonă şi va creşte media de spaţiu verde pe cap de locuitor. Al doilea proiect vizează reabilitarea a 35 de kilometri de reţea de alimentare cu apă şi a staţiei de tratare a apei de la Işalniţa. Investiţia este eligibilă în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS), încă nelansat, dar poate atrage sume de până la 40 de milioane de euro. În toate proiectele eligibile, municipiul va trebui să acorde o cofinanţare de 2% din valoare.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, este optimist în privinţa accesării fondurilor europene. „Trebuie să ne grăbim şi să le depunem până în luna ianuarie“, a afirmat edilul-şef al oraşului. Şefa sa de la integrare europeană este însă mai circumspectă: „Până în luna mai, sigur va fi depus proiectul privind reabilitarea bulevardelor Dacia şi Decebal. În ceea ce priveşte proiectul de regenerare urbană, cel mai complex, mai devreme de vara lui 2008 nu este posibilă depunerea lui“, a mai spus Cristiana Ghiţălău. Aşadar, din cauza problemelor apărute pe parcurs, cele mai importante proiecte de dezvoltare a municipiului ar putea fi depuse după încheierea mandatului de primar al lui Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII