21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDascăl craiovean, bursier la Oxford

Dascăl craiovean, bursier la Oxford

Visul oricărui profesor de limba engleză este să ajungă în ţara lui Shakespeare. Anca Despina Godeanu, profesoară de limba engleză la Grupul Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova, a nutrit şi ea acest vis şi a avut chiar norocul să-l transforme în realitate.

Cu toate că nu este o profesoară la început de carieră şi a trecut deja de prima tinereţe, Anca Despina Godeanu a aplicat pentru o bursă Comenius în cadrul programului „Învăţare pe tot parcursul vieţii“. S-a informat, a învăţat cum să utilizeze calculatorul şi cum să navigheze pe internet şi a găsit programul care i s-a potrivit. „Tot ceea ce trebuie să faci este să completezi nişte formulare în care îţi justifici cererea pentru bursa respectivă şi-ţi propui planuri de viitor pentru a folosi ceea ce ai învăţat la cursuri. Prima condiţie este familiarizarea cu calculatorul pentru că pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale găseşti baza de date a cursurilor disponibile, instituţia organizatoare, grupul-ţintă căruia îi este recomandat cursul şi multe alte informaţii utile în completarea formularelor“, a explicat Despina Godeanu.

„Îţi demonstrezi ţie însăţi că poţi“

 

Aventura în ţara lui Shakespeare a început după ce profesoara din Craiova a primit bursa, a ajuns în băncile Oxfordului, a învăţat să trăiască din nou ca o studentă şi să se descurce într-o ţară nouă, unde nu mai era „doamna profesoară“, ci un simplu cursant. „Cursul a fost o provocare şi o satisfacţie, în acelaşi timp. Spun provocare pentru că eşti pus în situaţia de a te descurca singur. De îndată ce ai coborât din avion pe Aeroportul Heathrow, trebuie să te descurci. Să afli de unde se ia autobuzul spre Oxford, să-ţi cumperi bilet dus-întors pentru că economiseşti bani, să-i spui şoferului unde vrei să cobori, să-ţi găseşti locul de cazare şi să ajungi, cu harta oraşului în mână, la şcoala unde se fac cursurile. Trebuie să-ţi drămuieşti banii pentru a ajunge la sfârşitul stagiului. Bursa în Anglia a însemnat şi o mare satisfacţie pentru că poţi face faţă cerinţelor fiind la înălţimea celorlalţi cursanţi, cunoşti profesori din alte ţări, împărtăşeşti din experienţa proprie şi înveţi din experienţa altora, te simţi egalul cetăţeanului european. Îţi demonstrezi ţie însăţi că poţi, că românul nu e cu nimic mai prejos de celelalte naţii europene“, a povestit profesoara.

 

Perfecţionare pe bani europeni

 

Programul sectorial Comenius se adresează atât instituţiilor de învăţământ preuniversitar, cât şi dascălilor care vor să se implice în proiecte de formare profesională. Numai în acest an, Comisia Europeană a alocat României peste trei milioane de euro pentru dezvoltarea de parteneriate şcolare, proiecte de formare a profesorilor sau reţele de parteneriat şcolar. „În cadrul cursurilor de formare, i-am informat pe colegii noştri şi le-am explicat importanţa acestor programe. Anual, cel puţin 30-40 de profesori au depus proiecte. Sunt profesori din unele şcoli care depun în fiecare an, din Colegiul Naţional «Elena Cuza», CN «Carol I», Liceul Teoretic «Henri Coandă», Grupul Şcolar «Traian Vuia», «Ilie Murgulescu», dar şi din şcoli din mediul rural, cum ar fi Mârşani, Podari, Melineşti“, a explicat prof. Mihaela Brumar, inspector pentru integrare europeană şi programe comunitare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Bursele din fondurile europene le stau la dispoziţie dascălilor doljeni, care nu trebuie decât să încerce să aplice. „Cea mai bună perfecţionare pentru profesorii de limbi străine este să meargă în ţara a cărei limbă o predau. Fiecare profesor ar trebui să se zbată pentru o astfel de bursă şi să nu abandoneze, chiar dacă prima încercare este o nereuşită“, a spus Despina Godeanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII