19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia nu vrea eliminarea subvenţiilor pentru agricultură

România nu vrea eliminarea subvenţiilor pentru agricultură

Ţara noastră are interese diferite de cele ale Uniunii Europene în privinţa subvenţiei agricole, pe care executivul comunitar ar dori s-o desfiinţeze.

„În vederea unei reforme a Politicii Agricole Comune, Comisia a propus şapte măsuri, iar prima dintre ele constă în decuplarea subvenţiei de producţie. Acest lucru înseamnă, practic, eliminarea subvenţiilor şi orientarea fondurilor către investiţii“, a spus Gheorghe Albu, preşedintele CCIO, joi, într-o dezbatere din cadrul târgului Indagra. Acesta a precizat că poziţia României este motivată de faptul că valoarea subvenţiei la hectar creşte progresiv, urmând ca în 2013 să ajungă la 200 de euro la hectar.

„Nu are rost să eliminăm subvenţia la hectar până în 2013, pentru că acordarea acestei forme de sprijin avantajează România. România propune o dezbatere după 2013“, a menţionat Albu.

 

Vrem subvenţii agricole şi cotă de lapte

 

Altă măsură prevăzută în planul de reformă a Politicii Agricole Comune care nu se bucură de susţinerea României este eliminarea mecanismelor de intervenţie pe piaţă, deoarece acestea sunt necesare pentru „sectoarele sensibile“, precum cel al cerealelor. De asemenea, potrivit lui Albu, România nu este de acord cu eliminarea cotei de lapte, deoarece se consideră că eliminarea acestui sistem ar putea duce la o supraproducţie de lapte. „În ceea ce priveşte bugetul Politicii Agricole Comune, România acceptă că trebuie să existe o structură bugetară flexibilă, dar nu este de acord cu cofinanţarea plăţilor directe, pentru că aceast lucru ar reprezenta o presiune asupra bugetului naţional“, a explicat secretarul de stat în MADR, Gheorghe Albu. În schimb, România susţine simplificarea Politicii Agricole Comune, astfel încât „să se reducă povara administrativă“, precum şi simplificarea anumitor obligaţii privind bunele condiţii de mediu sau bunăstarea animalelor.

Reprezentantul Comisiei Europene, John Barker, a declarat ieri că „România trebuie să fie sigură că reforma Politicii Agricole Comune va ţine seama şi de priorităţile ei“. Cu toate acestea, Baker crede că ţara noastră îşi va schimba poziţia: „Aceasta este poziţia iniţială a României, dar ceea ce la început poate să pară o poziţie robustă se poate schimba. Dacă un ideal nu se poate realiza pragmatic, atunci el trebuie schimbat şi asta trebuie să facă toate statele membre“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS