18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul, prăduit cu 16 milioane de euro

Statul, prăduit cu 16 milioane de euro

Grupul firmelor care gravitează în jurul afacerilor din minerit a mai reuşit să dea o lovitură bugetului de stat, pe care l-a păgubit cu peste 530 de miliarde de lei vechi.

 

La începutul acestui an, societatea Transport Prestări Servicii cu Utilaje Terasiere (TPSUT) Rovinari SA a intrat în lichidare la solicitarea fiscului gorjean, către care acumulase majoritatea datoriilor, în valoare de circa 600 de miliarde de lei vechi (20 de milioane de euro). Este ciudat cum a lăsat fiscul această firmă să acumuleze atâtea restanţe, fără să întreprindă măsurile legale de executare silită. TPSUT Rovinari este controlată în proporţie de 99,99% de SC ALTERNATIVA COM SRL, societate deţinută în totalitate de un anume Simion Câmpeanu din Gorj. Firma are sediul în comuna Runcu şi ca domeniu principal de activitate comerţul cu produse alimentare. Pe 2006, a raportat o cifră de afaceri de 24,25 miliarde de lei vechi şi o pierdere netă de 782 de milioane de lei vechi. Deşi nu şi-a plătit datoriile către stat, TPSUT Rovinari a pus mâna pe un contract gras de prestări servicii către Complexul Energetic Rovinari, în asociere cu TPSUD Bâlteni şi POPECI UTILAJ GREU. Semnat pe perioada 2005-2008, contractul are o valoare totală de 263 de miliarde de lei vechi, după cum a precizat directorul complexului, Laurenţiu Ciurel.  

Datorii uriaşe, recuperate parţial

Asta nu a împiedicat TPSUT Rovinari SA să intre în faliment sau să fie băgată în faliment la puţină vreme după aceea. BNP Consult Craiova, firma care s-a ocupat de lichidarea societăţii, a trecut la vânzarea bunurilor din patrimoniul firmei, pentru a putea stinge măcar o parte din datorii. Lichidatorul a găsit în patrimoniu o serie de utilaje funcţionale în proporţie de 30-40%, după cum a precizat Nicu Ghindeanu, consilier juridic la BNP Consult Craiova. Acestea au fost evaluate la 250 de miliarde de lei vechi, însă au fost vândute la a doua licitaţie, fiind adjudecate la suma de 63 de miliarde de lei vechi de firma bucureşteană PROMEX PROD EXPORT SRL, la o licitaţie la care a mai participat şi o firmă din Craiova – TUBOMET SRL. Societatea care a achiziţionat utilajele nu este străină de grupul de interese economice din Gorj. Ea a fost înfiinţată în iunie 2006, cu un capital social de 250 de milioane de lei vechi, şi are ca domeniu principal de activitate „intermedieri în comerţul cu produse diverse“. Unic asociat şi administrator este Matei Glăvan, un tânăr de 24 de ani născut în Târgu Jiu. În numai şase luni de funcţionare, firma a raportat o cifră de afaceri de 41,7 miliarde de lei vechi şi un profit net de 380,4 milioane de lei vechi. Numele patronului apare într-o suspectă asociere cu firma SUCCES NIC COM SRL, controlată de Nicolae Sarcină, pentru livrarea cornurilor şi laptelui pentru elevii grojeni.

Buget păgubit, vinovaţi lipsă

După pronunţarea falimentului, TPSUT Rovinari SA a ieşit din schema câştigătoare care urma să-i aducă milioane de euro în conturi, lăsând acest lucru în seama celorlalte două firme partenere. „Am primit o înştiinţare că această firmă a intrat în faliment şi se retrage din asociere. În consecinţă, au rămas celelalte două. Nu ştiu de ce contractul de prestări servicii a fost încheiat pe patru ani, la vremea respectivă“, a spus Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Rovinari. Rezilierea contractelor a fost confirmată şi de lichidatorul BNP Consult Craiova. „În prezent, nu mai există nici un contract de prestări servicii cu CE Rovinari. Au fost trei contracte care au fost denunţate cu acordul fiscului, principalul creditor. 500 din cei 800 de salariaţi ai firmei au fost disponibilizaţi în ianuarie-februarie 2007, iar restul de 300, care asigurau paza, au plecat la începutul lunii august“, a precizat Nicu Ghindeanu, consilier juridic la BNP Consult. Potrivit acestuia, „nu s-a cerut atragerea răspunderii materiale a administratorilor şi asociaţilor, pentru că nu au fost elemente care să conducă la o asemenea concluzie“. După toată această afacere, bugetul statului a ieşit în pierdere cu peste 530 de miliarde de lei vechi, aproximativ 16 milioane de euro. Angajaţii au fost disponibilizaţi, iar utilajele din patrimoniu au fost „recuperate“ prin intermediarul Matei Glăvan la mai puţin de un sfert din valoarea lor reală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS