18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBătaie pe despăgubiri de la Fondul Proprietatea

Bătaie pe despăgubiri de la Fondul Proprietatea

Între 10 şi 20 de milioane de euro. Atât estimează oficialii de la Bucureşti că pot acorda ca despăgubiri foştilor proprietari din bugetul Fondului Proprietatea. De la 1 noiembrie, solicitanţii pot primi sume de până la 500.000 de lei, restul fiind acţiuni. În Dolj, doar 600 de dosare din 12.000 au fost trimise la evaluare.

Proprietarii de imobile deposedaţi abuziv în timpul regimului comunist vor primi, începând de la 1 noiembrie, bani de la Fondul Proprietatea (FP), în cazul în care optează pentru lichidităţi în locul acţiunilor. Limita despăgubirilor în acest caz va fi de 500.000 de lei, sumă ce va fi achitată în tranşe. „Vor primi bani toţi cei ale căror dosare au fost evaluate şi au primit decizii de stabilire a despăgubirilor. Legea spune că vor fi acordaţi bani atunci când vor exista disponibilităţi financiare. Sperăm ca după 1 noiembrie banii să intre în cont“, a declarat Mugur Oprea, şeful Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, aprecia recent că despăgubirile care vor putea fi acordate în acest an vor fi de 10-20 de milioane de euro. Autorităţile estimează că vor primi solicitări de despăgubire de la circa 100.000 de persoane. Solicitanţii care doresc acţiuni trebuie să aştepte listarea FP la bursă, lucru care nu se va întâmpla mai devreme de luna iunie a anului viitor.

Dividende pentru acţionari

De la 1 noiembrie, FP acordă şi dividendele aferente anilor 2005 şi 2006 persoanelor care sunt deja acţionare la fond. FP a avut venituri totale de 81,3 milioane de lei şi cheltuieli de numai 8,87 milioane de lei, profitul net raportat fiind de 72,15 milioane. Cota de acordare a dividendelor este de 50% din profit, adică 36 de milioane de lei, ceea ce aduce acţionarilor un beneficiu de 25 lei vechi/acţiune. Tot statul rămâne însă marele beneficiar al dividendelor acordate în acest an. Ritmul extrem de lent în care sunt soluţionate dosarele a făcut ca până acum doar circa 3.000 de persoane să primească acţiuni, ceea ce reprezintă 3,45% din capitalul social al FP. Dacă previziunile se vor adeveri, proprietarii vor putea primi mai mult din dividendele pe 2007, când FP estimează venituri de peste 200 de milioane de lei.

Bani puţini pentru despăgubiri uriaşe

Şi în Dolj, punerea în drepturi a proprietarilor deposedaţi abuziv se desfăşoară cu greutate. „Sunt de trimis circa 12.000 de dosare numai în baza Legii nr. 1/2000, dar, având în vedere rata de respingere, estimăm că mai rămân 6.000 – 7.000. Din acestea, au fost trimise 600 la evaluare. Lucrurile merg greu acolo, avem date precise după calendar când trimitem dosarele, după care intră în evaluări“, a explicat Eugen Marinescu, directorul Direcţiei de contencios-administrativ şi avizul legalităţii actelor din cadrul Prefecturii Dolj.

Fondul Proprietatea a fost creat în 2005, ca o soluţie pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist, cărora nu li se mai pot restitui în natură averile confiscate. El a devenit operaţional pe 29 decembrie 2005, ca societate pe acţiuni, având în portofoliu 114 companii româneşti şi un capital social de circa patru miliarde de euro. Până în prezent au fost emise titluri de despăgubire a căror valoare depăşeşte 400 de milioane de euro. Potrivit unor studii însă, pentru despăgubirea celor circa 90.000 de imobile confiscate, capitalul social al FP ar trebui să fie de cel puţin 22 de miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS