5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPoluarea face victime printre firme

Poluarea face victime printre firme

Două firme vâlcene care nu s-au conformat standardelor UE nu primesc autorizaţii integrate de mediu.

Ministrul mediului, Korodi Attila, a afirmat recent că România riscă sancţiuni din partea UE din cauză că unele companii nu au făcut investiţiile de mediu asumate la Bruxelles. „Consecinţa va consta în amenzi usturătoare pentru ţara noastră, plătite din bugetul public. Adică eu sau dumneavoastră vom suporta din propriul buzunar această penalitate, pentru a susţine afacerea poluantă a unui operator pe piaţa din România“, a spus ministrul. Dacă va fi depăşit termenul scadent de 30 octombrie, ţara noastră va intra în procedura de infringement şi riscă să plătească penalizări de până la 700.000 de euro pe zi, până la remedierea problemelor. Cele cinci societăţi care se află pe lista neagră a ministerului sunt: Casirom SA Turda, ICPM SA Baia Mare, Cerealprod SA Galaţi, Cerola SRL şi AXM Prod 93 din Vâlcea.

Nu primesc autorizaţii

Ultimele două societăţi fac parte din raza de competenţă a Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, unde situaţia este cunoscută. „Cele două societăţi nu vor mai primi autorizaţie integrată de mediu, deoarece nu mai au timp pentru a o obţine. Chiar astăzi (ieri – n.r.) AXM Prod ne-a trimis o adresă prin care ne înştiinţează că renunţă să reia procedurile de autorizare“, a afirmat Monica Mateescu, directorul ARPM Craiova.

La rândul său, directorul tehnic al fabricii din Vâlcea, Dorel Erciulescu, a declarat: „Am demarat procedurile de autorizare în această primăvară, dar ne-a fost respinsă documentaţia. Activitatea noastră de bază este producţia de lacuri şi vopsele pentru mobilă. Pe una dintre instalaţii noi reuşiserăm să producem combustibil biodiesel, cu investiţii minime, dar ni se cerea o locaţie separată. Aşa că am renunţat“. Cealaltă firmă, Cerola SRL, funcţionează la Drăgăşani şi produce sulfat de cupru, după spusele directoarei ARPM, Monica Mateescu. „Ei se află în faza de acord şi trebuie să facă investiţii pentru a primi autorizaţia integrată de mediu. Nu mai au timp“, a spus Mateescu. Potrivit ARPM Craiova, în februarie 2007 documentaţia depusă de Cerola SRL a fost respinsă, nefiind întocmită corect. Reprezentanţii firmei nu au fost de găsit pentru a-şi spune şi ei punctul de vedere despre situaţia în cauză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS