20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia nu poate cofinanţa proiectele europene

România nu poate cofinanţa proiectele europene

Firmele mici şi mijlocii, motorul economiei româneşti, nu au fonduri necesare pentru cofinanţarea proiectelor structurale. Nevoile sunt de cel puţin şase miliarde de euro, iar posibilităţile, de doar 2,5 miliarde de euro.

Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) din România, a declarat recent că ţara noastră nu are capacitatea de garantare a creditelor aferente cofinanţării proiectelor structurale finanţate din fonduri UE.
Acesta a spus că, dacă jumătate din IMM-urile româneşti ar accesa fondurile structurale, necesarul de garanţii pentru creditele aferente cofinanţării s-ar ridica la circa şase miliarde de euro, iar capacitatea totală de garantare în România este de maximum 2,5 miliarde de euro. Şaramet a spus că o soluţie ar fi modificarea sistemului actual de garanţii.
La rândul său, Nicolae Dănilă, preşedintele BCR, estimează că suma pe care băncile o vor aloca pentru cofinanţarea proiectelor se poate ridica la aproximativ cinci miliarde de euro până în anul 2013.

Patronii sunt nemulţumiţi de guvernanţi

Reprezentanţii patronali ai întreprinderilor mici şi mijlocii sunt de părere că statul trebuia să creeze până acum mai multe instrumente prin care să ajute firmele cu bani de cofinanţări.
„Pe lângă FNGC, ar fi trebuit create fonduri regionale şi locale, la care, alături de stat şi autorităţile publice, să participe şi firmele private. Or să vină fondurile structurale şi oamenii trebuie să se ducă la bănci ca să ia credite de cofinanţare. În al doilea rând, acum nu se mai dau avansuri. Trebuie să faci totul pe banii tăi, după care ţi se decontează. Banca îţi cere garanţii mult mai mari în raport cu creditele solicitate. Tocmai de aceea spun că ar fi trebuit înfiinţate mai multe fonduri de garantare a creditelor“, a declarat Valentin Cristea, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Acesta mai crede că, din cauza instabilităţii politice, ministerele de resort au fost mai puţin preocupate să creeze facilităţi pentru atragerea banilor europeni. „S-a întârziat venirea banilor. De aceea, cred că trebuie înfiinţate cât mai repede aceste fonduri“, a concluzionat vicepreşedintele CNIPMMR. Altă idee ar fi modificarea condiţiilor de creditare, însă rămâne de văzut dacă BNR ar fi de acord cu schimbări în acest sens. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS