5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

De băut la tot Doljul

Tentativa juriştilor Primăriei Craiova de a tărăgăna înfiinţarea SC Compania de Apă Oltenia SA a fost dejucată de consilierii municipali din Bănie, care, după câteva scandaluri în comisiile de specialitate, au votat în proporţie de 96,6% pentru naşterea societăţii. De aici până la obţinerea statutului de operator regional mai este un pas: acceptul comunităţilor locale din Oltenia.

Proiectul prin care Regia Autonomă Apa Craiova iniţiază propria transformare în societate comercială pe acţiuni, în vederea obţinerii statutului de operator regional în servicii de alimentare cu apă şi canalizare, a fost votat ieri de 26 dintre cei 27 de consilieri locali ai Băniei. SC Compania de Apă Oltenia SA ar urma să înregistreze un capital social de 655.000 de lei, împărţit în 6.550 de acţiuni, dintre care 5.000  – 76,34% din capital – ar reveni Consiliului Local Craiova, care, tot ieri, a aprobat şi alocarea fondurilor necesare. Consiliul Local Filiaşi va deţine 7,64% din capital, respectiv 500 de acţiuni, iar comunităţile din Bechet, Dăbuleni, Segarcea, Breasta şi Călăraşi participă cu câte 0,15% – zece acţiuni, partea SC Compania de Apă Oltenia SA rămânând cele 1.000 de acţiuni care reprezintă 15,27% din capitalul social.
Potrivit directorului general al Regiei Apa, Constantin Stamatoiu, reorganizarea unităţii în societate pe acţiuni nu este numai un drept, o oportunitate, dar chiar o obligaţie. „Strategia naţională de accelerare a dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi poate fi transpusă în practică numai prin atragerea fondurilor de investiţii europene, care nu se alocă decât către operatorii regionali. Pe de altă parte, România s-a angajat prin Tratatul de Aderare la UE să respecte directivele europene de calitate a apei destinate consumului uman şi de epurare a apelor uzate. Or, acest lucru nu este posibil decât prin investiţii uriaşe, europene“, a declarat Stamatoiu. După constituire, SC Compania de Apă Oltenia SA va gestiona sistemele de alimentare cu apă şi canalizare din localităţile-acţionar, urmând ca, în timp, să preia sau să construiască reţele şi în alte localităţi din Dolj, dar nu numai, cu avizul autorităţilor publice locale. Proiectul a avut însă, de la întocmire, un parcurs plin de capcane juridice cusute de consilierii Primăriei Craiova cu aţă mult prea albă ca să fie doar efecte ale incompetenţei.

Jurişti degeaba

Raportul Direcţiei juridice a Primăriei Craiova anexat proiectului de înfiinţare a SC Compania de Apă Oltenia SA propunea retragerea documentaţiei, din mai multe considerente, majoritatea fără nici un temei. Una dintre erorile flagrante prin care juriştii plătiţi din bani publici erau pe cale să împiedice apariţia operatorului regional: „actul constitutiv este condiţionat de existenţa patrimoniului, care în prezent aparţine autorităţii publice locale şi care, pentru a fi dat în concesionare, este condiţionat de existenţa unui interes legitim“. Juriştii au făcut o gafă de proporţii, având în vedere că, potrivit oricărei legi tangente cu domeniul în discuţie pe care vor ei să o invoce, un patrimoniu al autorităţii publice locale nu poate fi concesionat decât către un operator deja constituit, inclusiv în baza „actului constitutiv“, şi nu înainte de înfiinţarea acestuia. În plus, potrivit Legii serviciilor publice, din 2006, bunurile proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale aferente sistemelor de utilităţi publice nici nu pot fi aduse ca aport la capitalul social al societăţilor comerciale înfiinţate de respectivele autorităţi (art. 26, alin. 2). Ele pot fi, în schimb, date în administrare sau concesionate operatorului (art. 26, alin. 3).
În raportul Direcţiei juridice pot fi numărate însă cu uşurinţă cel puţin opt astfel de greşeli. Consilierii municipali au înţeles însă cum stau lucrurile în şedinţele comisiilor de specialitate, care s-au lăsat cu ţipete, după cum au recunoscut chiar membrii acestora, şi au votat fără ezitare proiectul ieri, în şedinţa ordinară a consiliului local. „I-am invitat chiar şi pe juriştii consiliului judeţean şi pe cei ai Oficiului Registrului Comerţului pentru a le demonstra consilierilor că înfiinţarea este corect fundamentată şi nu există motive de amânare“, a declarat şi viceprimarul craiovean Gheorghe Nedelescu.

Adresa BERD, rătăcită în primărie

Altă probă că în executivul municipalităţii s-a încercat blocarea apariţiei SC Compania de Apă Oltenia SA este rătăcirea adresei prin care Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) consimte la transformarea Regiei Apa Craiova în societate pe acţiuni. Astfel, de la data transmiterii hârtiei de la BERD la Ministerul Finanţelor şi data înregistrării acesteia la Regia Apa Craiova au trecut 36 de zile. Potrivit unui reprezentant al Ministerului Finanţelor, adresa BERD, datată 12 martie 2007, a fost remisă Primăriei Craiova la câteva zile. Regia Apa nu a fost însă înştiinţată niciodată de Primăria Craiova de existenţa acestui răspuns. La finalizarea proiectului de reorganizare, în jurul datei de 15 aprilie, pentru că nu avea acordul BERD, consilierul Elena Şerbănoiu, de la Regia Apa, a contactat Ministerul Finanţelor pentru a se interesa dacă BERD a dat vreun semn de viaţă. Aşa a aflat că municipalitatea deţine adresa de ceva vreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS