10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajati la particulari pe banii statului

Angajati la particulari pe banii statului

Desi pot primi subventii echivalente cu salariul de baza stabilit la data angajarii, agentii economici doljeni nu se inghesuie sa incadreze persoane marginalizate social. Pe de alta parte, nici persoanele marginalizate social nu sunt tocmai dornice sa munceasca la agentii economici.


In temeiul Legii nr. 116/2002 privind prevenirea si combaterea marginalizarii sociale, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) are obligatia sa realizeze un acompaniament social personalizat pentru tinerii cu vârste intre 16 si 25 de ani aflati in dificultate si confruntati cu riscul excluderii profesionale. „Prin persoana marginalizata social se intelege persoana cu vârsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani care beneficiaza de venit minim garantat sau face parte dintr-o familie beneficiara de venit garantat, in conditiile Legii nr. 416/2001“, a declarat Daniela Neagoe, director executiv adjunct al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. Persoana respectiva trebuie sa se afle in cel putin doua din urmatoarele situatii: nu are un loc de munca; nu are locuinta in proprietate sau in folosinta; locuieste in conditii improprii; are unul sau mai multi copii in intretinere sau face parte dintr-o familie cu multi copii in intretinere; este incadrata in categoria persoanelor cu handicap sau invaliditate. In plus, poate sa aiba in intretinere o persoana incadrata in categoria celor cu handicap sau invaliditate, a celor cu handicap grav, accentuat ori invaliditate gradele I sau II sau a executat o pedeapsa privativa de libertate.


Subventie pe minimum un an si cel mult doi


Potrivit Legii nr. 116/2002, pentru a le facilita accesul la un loc de munca, ANOFM, prin AJOFM, subventioneaza agentii economici care incadreaza in munca aceste persoane marginalizate social. Acesti angajatori poarta numele de angajatori de insertie. „In vederea integrarii sau reintegrarii in munca, persoanele mai sus-mentionate pot beneficia de plasare in munca la un angajator avizat de agentie in baza unui contract de solidaritate“, a spus Daniela Neagoe. Potrivit acesteia, contractul de solidaritate se incheie intre AJOFM si tânarul beneficiar pe o perioada de minimum un an si cel mult doi. „In baza contractului de solidaritate, angajatorul de insertie va incheia cu tânarul un contract de munca pe durata determinata egala cu cea a contractului de solidaritate“, a adaugat Daniela Neagoe.


Salariul de baza, subventionat in totalitate


Subventia primita de agentii economici care incadreaza persoane marginalizate social este echivalenta cu salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din câstigul salarial mediu net pe economie comunicat de Institutul National de Statistica. Suma prevazuta se acorda angajatorului pe o perioada de maximum doi ani, pâna la implinirea de catre angajat a vârstei de 25 de ani. Potrivit Legii nr. 116/2002, daca la incetarea contractului de solidaritate angajatorii de insertie angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a unei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita conform legii, pe care tânarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data.


Firmele craiovene ignora forta de munca gratuita


Cu toatea acestea, nici angajatorii si nici beneficiarii directi ai acestei subventii nu se ingramadesc sa realizeze contracte cu AJOFM Dolj. „De la inceputul acestui an am incheiat opt contracte de solidaritate (necalificati) si patru conventii cu agenti de insertie“, a afirmat Daniela Neagoe. Potrivit acesteia, atât firmele autorizate, cât si beneficiarii sunt din mediul rural.


In acest moment, numarul craiovenilor beneficiari de venit minim garantat, in conformitate cu Legea nr. 416/2001, se ridica la câteva mii. „In Craiova, in aceasta luna, erau inregistrati ca fiind in plata si suspendati (li s-a suspendat plata pe luna in care nu si-au facut munca in folosul comunitatii) 4.022 de beneficiari“, a declarat Carmen Licu, purtatorul de cuvânt al Primariei Craiova.


Sase angajatori de insertie in 2006


Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, pâna pe 30 septembrie 2006, agentia a incheiat conventii cu sase angajatori de insertie. Conventiile incheiate au avut drept scop incadrarea in munca a 19 persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU