22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCadastrul stopeaza tranzactiile imobiliare

Cadastrul stopeaza tranzactiile imobiliare

La doua luni de la integrarea României in UE, piata imobiliara este inca inghetata. La aceasta situatie, in afara ofertei deficitare si a preturilor mari practicate, au contribuit si noile reglementari ale Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.


Cu toate ca a intrat in vigoare de aproape o luna, Ordinul nr. 634/2006 al directorului general al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) reuseste sa influenteze in continuare piata imobiliara. Acesta a introdus, incepând cu 29 ianuarie, o serie de reglementari cu privire la modul de intocmire a documentatiilor cadastrale. Una dintre acestea se refera la blocurile-condominiu pentru care prin actele de proprietate cotele parti nu sunt stabilite sau pentru care se doreste modificarea/stabilirea acestora.


Potrivit noilor reglementari, este necesara si existenta cadastrului blocului. Persoanele autorizate sa execute lucrari de cadastru pentru un apartament de bloc trebuie sa faca mai intâi cadastrul blocului (asta in cazul in care nu are). Drept urmare, proprietarii de apartament care au nesansa sa locuiasca intr-un bloc fara cadastru trebuie sa suporte cheltuielile atât pentru cadastrul apartamentului, cât si pentru cel al blocului. In plus, incepând de anul acesta a fost abrogata ordonanta care stabilea onorariul minim si maxim platit persoanei fizice sau juridice autorizate sa efectueze masuratori cadastrale, astfel ca fiecare persoana poate sa practice propriile tarife.


„60 – 70% din proprietari si-au facut deja cadastrul“


Noile reglementari i-au bulversat pe multi dintre potentialii clienti ai agentiilor imobiliare. „Fara cadastru nu putem face nimic. Clientii sunt interesati sa faca masuratori cadastrale la apartamente. Deocamdata insa, când se adreseaza celor autorizati sa efectueze masuratori cadastrale, acestia ii amâna“, a declarat Niculina Otovescu, directoarea unei agentii imobiliare din Craiova. Potrivit acesteia, piata imobiliara este usor stopata, dar nu inghetata. Afirmatia este sustinuta prin faptul ca la sfârsitul anului trecut a existat o tendinta accentuata a craiovenilor de a-si face cadastrul apartamentelor. „60 – 70% din proprietarii din Craiova si-au facut deja cadastrul. La sfârsitul anului trecut a existat chiar o tendinta a craiovenilor de a-si face cadastrul. In decembrie cel putin, majoritatea clientilor solicitau sa le recomandam o persoana care se ocupa cu intocmirea cadastrului“, a adaugat Otovescu.


Specialistii in cadastru lucreaza la retele de coordonate


Unul dintre motivele pentru care specialistii in cadastru isi amâna clientii este ca, deocamdata, acestia nu au stabilit preturile ce urmeaza sa fie practicate pentru efectuarea cadastrului blocului si al apartamentului. Acesta nu este insa singurul motiv. „Masurarea terenului de sub bloc implica masurari in sistem national de coordonate, astfel ca trebuie sa plecam din anumite puncte cu aceasta“, a declarat Victoria Barbu, persoana autorizata sa execute lucrari de cadastru. Potrivit acesteia, in unele zone este greu de ajuns din punctele din reteaua nationala pâna la bloc (sunt la distante foarte mari). „Deocamdata, pentru apartamente, stabilesc reteaua de coordonate pentru o anumita zona. Oamenii care vor masurari cadastrale se grabesc, astfel ca nu pot sa-i incurc“, a adaugat Victoria Barbu.


Noile reglementari ale ANCPI pot creste pretul apartamentelor


In asteptarea „costurilor“ cadastrului sunt si clientii indecisi. Totusi, specialistii imobiliari nu exclud posibilitatea cresterii preturilor, mai ales ca proprietarul care va fi nevoit sa suporte cadastrul blocului va dori sa-si recupereze banii. „Pentru apartamentul respectiv, pretul poate creste pentru ca proprietarul pleaca si nu poate sa-si mai recupereze banii“, a spus Niculina Otovescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS