13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondurile UE, o speranta de 5%

Fondurile UE, o speranta de 5%

Industriasii au incheiat vineri un parteneriat cu ADR Oltenia, prin care vor sa participe la accesarea de fonduri UE. In opinia acestora, România nu va reusi sa acceseze in 2007 nici 5% din banii alocati, din cauza birocratiei si a lipsei de experienta in lucrul cu fondurile europene.


Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din România (UGIR) 1903 au semnat vineri, la Craiova, un acord de parteneriat cu Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia, pentru colaborarea privind proiectele cu finantare UE, din fondurile disponibile incepând cu a doua jumatate a acestui an. „Asteptam foarte mult de la acest parteneriat. Vrem sa intocmim cât mai multe proiecte care sa poata fi finantate din fondurile europene. In opinia noastra, suntem departe de a fi pregatiti sa absorbim fondurile pe care România le are la dispozitie inca din a doua jumatate a acestui an“, a declarat Ioan Cezar Corâci, presedintele UGIR 1903, in cadrul unei conferinte de presa. Industriasii vor sa colaboreze cu ADR Oltenia pentru realizarea unui portal de informare privind oportunitatile de afaceri in zona. „Dupa estimarile noastre, aplicatia electronica pentru acest portal ar putea costa 10-15.000 de euro, la care s-ar adauga cheltuielile de intretinere“, a afirmat Marilena Bogheanu, director ADR 4 Sud-Vest Oltenia.


Birocratia ne omoara


Ambele parti au acuzat birocratia din cauza careia foarte putine fonduri UE disponibile vor putea fi accesate in acest an. Planurile de dezvoltare nationala si regionala abia sunt in stadiul de avizare la Bruxelles si nu exista nici un indiciu ca ele ar putea fi aprobate pâna in luna iulie.


Mai mult decât atât, autoritatile române nu dispun de ghidurile de finantare necesare pentru elaborarea unor proiecte eligibile. „Noi nici nu stim ce inseamna accesarea acestor fonduri structurale. Stim doar din teorie, din practica avem doar experienta fondurilor de preaderare.


In prezent, nu avem la dispozitie nici macar drafturile de la ghiduri – in care ar trebui sa ni se explice conditiile de eligibilitate“, a mai spus Marilena Bogheanu.


In incheiere, reprezentantii mediului de afaceri au spus ca lipsa unei culturi in ceea ce priveste lucrul cu instrumentele structurale si birocratia vor face ca, in primul an cel putin, situatia sa fie sumbra.


„Situatia va fi mai grava decât in cazul celorlalte tari care au aderat in ultimul val. Mie mi-e frica de faptul ca nu vom reusi sa cheltuim nici 5% din fondurile alocate. In medie, sunt patru miliarde de euro de cheltuit pe an. Daca primele proiecte se vor depune in septembrie 2007, cât de rapid sa fie guvernul in analiza lor ca sa se poata accesa toti banii? Din pacate, la noi nu exista o cultura in mediul de afaceri pentru a lucra cu astfel de instrumente“, a concluzionat Ioan Cezar Corâci.


500 de milioane de euro pentru Oltenia


Pentru perioada 2007-2013, Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia si-a propus sa acceseze circa 500 de milioane de euro pentru dezvoltarea regionala. Oltenia va avea 14% din fondurile disponibile pentru România, fiind, din acest punct de vedere, pe locul doi, dupa Moldova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS