8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMos Craciun, sufletul petrecerilor de Sarbatori

Mos Craciun, sufletul petrecerilor de Sarbatori

Craciunul si Revelionul au dat startul bataliei pentru organizarea de mese festive si petreceri specifice, o activitate cu potential ridicat in aceasta perioada.


Dupa câteva saptamâni pierdute prin magazine la cumparaturi si framântari legate de cadoul potrivit, de banii ramasi si de meniul pentru masa de Craciun, cei mai multi craioveni vad Nasterea Domnului ca o sarbatoare potrivita pentru a fi petrecuta in familie, alaturi de cei dragi. „Craciunul il voi petrece in familie. Asta e spiritul Craciunului si este singurul moment din an când se reuneste intreaga familie – facem bradul, il asteptam pe Mosu’ si ne amintim diverse momente din viata“, a spus Dan Marius, un craiovean care-si facea ultimele cumparaturi pentru Sarbatori. Asta nu inseamna insa ca restaurantele nu vor avea clienti in noaptea de Craciun, astfel ca ele se organizeaza din timp in acest sens. „Ca si anul trecut, o sa fac bradul si dupa aceea o sa merg cu prietenii la un vin. Stiu deja un loc unde o sa fie si concert de colinde“, a spus Mihai D.


Petreceri in restaurantele mari


Daca de Craciun cei mai multi craioveni prefera sa stea acasa, alaturi de cei dragi, Revelionul vine cu o schimbare in modul lor de gândire. „De Craciun stau acasa. Revelionul prefer insa sa-l fac la restaurant. E mai comod asa, mai ales ca o gospodina trebuie sa se ocupe de toate când are invitati“, a spus Maria V., o craioveanca hotarâta sa nu-si petreaca noaptea dintre ani acasa.


In afara petrecerilor organizate pentru noaptea de Craciun si cea de Revelion, craiovenii participa si organizeaza si alte tipuri de petreceri in aceasta perioada – pentru copiii angajatilor, pentru angajati sau pentru colaboratori. „Cele de sfârsit de an, cu angajati si colaboratori, se fac in general in restaurantele mari (de peste 200 de persoane). In ceea ce priveste petrecerile pentru copii, acestea au in general o anumita constanta. Dupa Sfântul Nicolae insa numarul acestora s-a marit“, a declarat Mihaela Clenciu, directoarea unui restaurant din Craiova.


Petrecerea pentru copii, in centrul atentiei


Având in vedere ca petrecerile organizate de firme pentru angajati si colaboratori consta, in general, in mese la diverse restaurante, localurile sunt cele care au de câstigat in aceasta perioada. Cele pentru copiii angajatilor necesita insa mult mai multa atentie si reprezinta o afacere pentru firmele specializate in organizarea de evenimente (acestea se fac in general in cadrul institutiei organizatoare). Asta in cazul in care angajatorii decid ca petrecerea sa nu fie organizata de un departament special din cadrul institutiei. „Pentru petrecerea organizata pentru cei 80 de copii am pregatit un pom de iarna special pentru ei, baloane, figurine, un tort de zece kilograme si plasute cu cadouri. Aceasta a costat aproximativ 3.500 de lei“, a spus Cristina Oprea, coordonatorul petrecerii organizate de una dintre firmele mari din Craiova. Potrivit acesteia, de la petrecere nu va lipsi nici Mos Craciun, care va oferi cadouri copiilor cuminti.


Mos Craciun la tine acasa


Având in vedere ca de la petrecerile pentru copii nu poate lipsi Mos Craciun, pentru a fi siguri ca mezinii familiei il vad anul acesta pe Mosul, multi parinti hotarasc sa inchirieze unul. Astfel, craiovenii care vor sa aduca bucurie in sufletul copiilor si sa faca un ban cinstit o pot face ascultând poezii. Investitia intr-o astfel de afacere consta intr-un costum de Mos Craciun cu barba (nici prea mare, nici prea mica, ci cât sa-i stea bine Mosului), burta si bineinteles sacul, care in Ajun va fi plin cu cadouri pregatite cu grija pentru copiii cuminti. La acestea se adauga multa rabdare.


Cât costa sa-l aduci pe Mos Craciun la tine acasa ne spune chiar unul dintre Mosi. „Anul acesta va costa aproximativ 30 de lei pentru fiecare familie la care merg, indiferent de numarul de copii. Sunt si Mosi care cer 50 de lei“, a declarat Alexandru Buzatu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS