10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele investesc in cartiere rezidentiale si la Craiova

Firmele investesc in cartiere rezidentiale si la Craiova

Cel putin cinci firme private si-au anuntat intentia de a construi in Craiova cartiere rezidentiale. Proiectele acestora s-ar putea materializa din 2007. Valoarea investitiilor ar putea depasi 100 de milioane de euro.


In curând, Craiova se va alinia marilor orase din tara in ceea ce priveste proiectele rezidentiale construite in regim privat. In ultima perioada, mai multe firme de constructii si-au anuntat intentia de a intra pe piata locala. Pâna acum, incercarile de acest gen au fost timide. Singurele blocuri private au fost construite de fratii Delian si Cornel Panait. Unul se afla in centrul orasului, lânga McDonald’s, iar celalalt pe strada Simion Barnutiu. Si omul de afaceri Ruslan Oprescu are un proiect imobiliar, in Piata Veche, pe locul unde acum se afla tarabele târgovetilor. Acesta vrea sa investeasca circa doua milioane de euro intr-un bloc cu 30 de apartamente de lux, care vor avea 130-150 de metri patrati si vor costa in jur de 100.000 de euro. De asemenea, o firma locala, SC Erpia SA, care are deja un proiect pentru construirea, la marginea orasului, a unui cartier rezidential de vile, unde vrea sa investeasca aproximativ 350 de miliarde de lei vechi (zece milioane de euro). Este vorba de o combinatie de bloc-vila in regim de P+2 etaje, dupa cum a precizat directorul Erpia, Lucian Capitanescu.


Investitori greci, italieni si israelieni


Alt punct vizat pentru locuinte in regim privat este strada Caracal nr. 146, pe terenul unde a functionat Intreprinderea de Reparatii Auto (IRA) Craiova. Pe cei 26.861 metri patrati sunt amplasate, in prezent, mai multe hale in paragina, care urmeaza sa fie darâmate. Aici se va realiza un mall cu doua etaje si cinci blocuri de locuinte, care au doua pâna la zece etaje.


Pentru cele zece imobile va fi amenajata o parcare subterana, cu 420 de locuri. Firma investitoare se numeste SC Mcrocom Doi SRL Bucuresti, având printre actionari cetateni greci. Deocamdata, nu au aparut detalii despre valoarea estimata a investitiei. Dupa greci, si italienii sunt interesati de piata locala a constructiilor. Reprezentantii unei societati din regiunea Lazio, specializata in constructiile civile si industriale, au fost prezenti recent la Craiova pentru a se interesa de oportunitatile de aici. Si israelienii vor sa construiasca la Craiova. Reprezentantii unui grup de firme din aceasta tara au fost prezenti recent in Banie pentru a vedea oportunitatile acestei afaceri. Pentru inceput, israelienii vor sa achizitioneze circa zece hectare de teren, pe care vor sa construiasca aproximativ 1.500 de locuinte. Grupul, reprezentat de omul de afaceri Samuel Lihtemberg, ar putea investi in acest proiect 62,5 milioane de euro. Firma are experienta in domeniu, construind deja circa 6.000 de apartamente in Polonia, la Varsovia. In România, israelienii au mai demarat afaceri imobiliare la Bucuresti, Cluj si Arad.


Exemplele enumerate mai sus sunt doar câteva din cele care s-ar putea concretiza de anul viitor. Firmele sunt dispuse sa investeasca sume fabuloase in aceste proiecte, fapt care ridica si pretul pamânturilor de la periferia orasului. „In toate marile orase au aparut deja proiecte rezidentiale. Este vorba de cartiere de blocuri, cu locuri de joaca pentru copii, parcari si locuri de agrement. De la 1 ianuarie 2007, vom avea si noi asa ceva, cu toate ca preturile terenurilor de la marginea orasului vor creste. Chiar si zonele unde acum metrul patrat se vinde cu 40 de euro, preturile vor urca la peste 100 de euro“, a spus Mihai Mehedintu, patron de agentie imobiliara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS