14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum ne investim cu succes economiile

Cum ne investim cu succes economiile

Daca tinem economiile la saltea, banii ne pot fi furati sau se pot deprecia. Specialistii ne dau câteva sfaturi simple, la indemâna tuturor, pentru a pune banii la lucru si a iesi in câstig.


Specialistii pietei financiare au intocmit un ghid de investitii personale pentru cei care vor sa-si plaseze economiile cu succes („Ghid de investitii personale“ – de Eugen Voicu si Razvan Pasol). Iata si câteva sfaturi pe care le dau acestia.


Pentru inceput, este absolut necesar ca fiecare investitor sa stie câteva notiuni cu titlul de „axiome“. Una dintre ele este ca, indiferent de strategia aleasa, trebuie sa ne diversificam investitiile, adica sa alegem mai multe tipuri de plasamente. In cazul fondurilor mutuale, pariem pe cel putin doua, cu profile diferite. Daca vrem sa investim la bursa, alcatuim un portofoliu in care sa intre mai multe actiuni, eventual si obligatiuni listate. Cum s-ar spune, „nu trebuie sa ne tinem toate ouale in acelasi cos“, ca sa riscam cât mai putin. Inainte de a face plasamente intr-un instrument financiar, trebuie sa cunoastem, de asemenea, câteva lucruri despre randamente, pentru a ne da seama daca strategiile alese sunt profitabile. Spre exemplu, atunci când ne plasam banii intr-un fond sau in actiuni la bursa, profitul trebuie raportat la dobânzile bancare si la rata inflatiei. Daca profitul este procentual sub rata anuala a inflatiei, inseamna ca avem o gaura in economii, si nu un câstig efectiv. Randamentele real negative ne spun ca banii câstigati din acea investitie nu acopera nici macar cresterile de preturi ale produselor din magazine. Alta axioma este aceea ca profitul obtinut este proportional cu riscul asumat. Promisiunea unui câstig maxim in conditii de risc minim inseamna, aproape sigur, un esec.


Variante pentru investirea economiilor


Iata, comparativ, câteva dintre avantajele si dezavantajele celor mai populare forme de valorificare a economiilor in România. Cea mai uzitata este cea a depozitelor bancare la termen. De obicei, majoritatea depunatorilor aleg depozitele in lei pentru a se proteja de inflatie, iar pe cele in valuta pentru a se pune la adapost in eventualitatea unei deprecieri a cursului leu-euro sau leu-dolar. Avantajele depozitelor bancare – ofera un câstig mic, dar sigur. Dezavantajul major este ca pierzi toata dobânda (ba chiar iesi in pierdere având in vedere comisioanele bancii) daca retragi depunerea inainte de scadenta. Alta varianta de investitii sunt titlurile de stat sau certificatele de trezorerie. Avantajul fata de depozitul bancar, garantat intr-un anumit plafon, este ca acestea sunt garantate in intregime. Practic, riscul este zero, dar si câstigurile sunt mici.


Mai riscante, dar si cu un randament mai mare sunt fondurile mutuale de investitii. Avantajul este ca, daca retragi o anumita suma, cresterile unitatilor aflate in fond nu sunt afectate. Randamentele anuale ale unor astfel de fonduri pot merge pâna la 100%. In functie de profilul de risc, investitorii au mai multe tipuri de fonduri la dispozitie: monetare (investesc in titluri de stat si depozite bancare), de actiuni (actiuni listate la bursa), obligatiuni sau diversificate (plasamente combinate). Alta varianta este investitia in obligatiuni, care reprezinta pentru emitent o forma de finantare similara creditului bancar. De regula, acestea ofera dobânzi mai mari decât bancile. In cazul in care obligatiunile sunt listate la bursa, se poate câstiga si din diferentele de pret. Acestea comporta totusi riscuri mai mari decât cele ale depozitelor bancare si au o perioada de imobilizare a banilor mai mare (doi – cinci ani).


In fine, cel mai sus in ierarhia acestor tipuri de investitii se afla plasamentele in actiuni listate la bursa. Aici poti câstiga atât din cresterea pretului actiunilor, datorita unor rezultate bune pe care le obtine compania in care ai investit, cât si din dividende, cresteri de capital sau oferte de preluare din partea unui investitor. Dezavantajele sunt reprezentate de riscul de piata, in cazul in care cotatiile actiunilor scad. Mai rau, poti ramâne fara toata suma de bani in cazul in care societatea in care ai investit da faliment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS