14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriViticultorii se feresc de fondurile Sapard

Viticultorii se feresc de fondurile Sapard

Fondurile nerambursabile accesate sunt foarte mici in comparatie cu banii pusi la dispozitie. In doar câteva luni, România trebuie sa contracteze proiecte de peste 123 de milioane de euro pe masura in care este cuprinsa si viticultura.


Oltenii au câstigat pâna in prezent proiecte SAPARD pentru ferme viticole in valoare totala de aproape 1,5 milioane de euro, au precizat responsabili din cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) Dolj. Acestia sustin ca suma este foarte mica, având in vedere ca in Oltenia exista podgorii renumite si soluri favorabile, pentru care s-ar fi putut obtine sume importante necesare la modernizarea si infiintarea de plantatii viticole cu soiuri nobile de vie. Potrivit celor precizate de Razvan Vastea, expert evaluator in cadrul (APDRP) SAPARD Dolj, pâna in prezent au fost incheiate pe regiunea Oltenia trei contracte de finantare in acest sector. Unul dintre proiecte a fost depus de SC CERVINA Segarcea, valoarea totala fiind de 500.000 de euro, la care se adauga TVA-ul suportat de beneficiar. Celelalte doua contracte au fost din judetul Mehedinti: SC CARL REH WINERY SRL – 350.000 de euro si SC VITICOLA Corcova – 500.000 de euro. „Pe aceasta masura se mai primesc proiecte pâna in ultima zi lucratoare din luna octombrie, pentru ca acestea sa poata fi evaluate, iar cheltuielile sa fie angajate pâna la 1 ianuarie 2007, atunci când vom adera la UE. Disponibile sunt 123,16 milioane de euro, ceea ce inseamna ca trebuie depuse proiecte in valoare totala de circa 246 de milioane de euro. Adica o medie de 20 de proiecte pe luna pe tara“, a spus Razvan Vastea.


Cum se acceseaza fondurile


Finantarea SAPARD pentru inlocuirea soiurilor hibride cu soiuri nobile si dezvoltarea fermelor viticole este disponibila in cadrul masurii 3.1 – „Investitii in exploatatii agricole“ – submasura „Ferme de productie vegetala“, prin care se poate investi in culturile de câmp, horticultura, viticultura, pomicultura si sere. Valoarea totala eligibila a unui proiect este cuprinsa intre 5.000 si 500.000 de euro, beneficiarul trebuind sa suporte 50% din costuri, la care se adauga TVA. Beneficiarii isi pot esalona investitia in maximum trei transe, proiectul urmând sa fie monitorizat timp de cinci ani de la implementare, care poate dura pâna la doi ani. Responsabilii SAPARD sustin ca, desi pot beneficia de sume nerambursabile importante, micii producatori nu se avânta in acest tip de proiecte fie pentru ca nu stiu cum se intocmeste un proiect eligibil, fie pentru ca nu au banii necesari de cofinantare pentru o investitie in care ciclul de productie (si de beneficii) este destul de mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII