14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDatoriile firmelor, scoase la vânzare pe bursa

Datoriile firmelor, scoase la vânzare pe bursa

„Proprietar de firma scot la vânzare o datorie de zece miliarde de lei“. Asa ar putea suna in curând anunturile societatilor comerciale aflate in imposibilitate de a-si plati datoriile catre firmele cu care fac afaceri daca guvernul va aproba un proiect de lege initiat de Bursa Româna de Marfuri (BRM) referitor la vânzarea creantelor comerciale cu o vechime mai mare de un an.


56 de miliarde RON, reprezentând aproximativ 20% din Produsul Intern Brut al României, dupa estimarile Comisiei Nationale de Prognoza pe 2005, ar putea fi deblocate ca urmare a tranzactionarii la BRM a datoriilor comerciale ale firmelor aflate in dificultate financiara, bani care s-ar putea intoarce in economia reala sub forma investitiilor. Cele care fac obiectul tranzactiilor sunt datoriile firmelor de stat sau private mai vechi de 365 de zile. Mecanismul de vânzare-cumparare se bazeaza pe confruntarea directa a cererii cu oferta pusa la dispozitie pe piata licitatiilor. BRM va verifica valabilitatea creantei si, daca nu face obiectul unei garantii reale mobiliare, inregistrata la arhiva electronica, va cere acceptul debitorului pentru tranzactionare. Licitatia nu va avea loc inainte de afisarea sa pe site-ul BRM timp de doua saptamâni si se va opri la valoarea minima admisa de vânzatorul creantei, daca nici un cumparator nu a oferit un pret mai bun. Chiar daca BRM a lansat ringul de tranzactionare, pentru a deveni certitudine, proiectul trebuie sa primeasca girul Ministerului de Finante. Pe lânga avantajele faptului ca scapa de datoriile care greveaza in contabilitatea firmei, societatile vânzatoare au alt motiv de a sustine proiectul de lege. Diferenta dintre valoarea nominala a datoriei si suma obtinuta in urma vânzarii va fi deductibila fiscal, punct asupra caruia reprezentantii fiscului mai mediteaza. De exemplu, daca o firma are catre partenerii de afaceri o datorie de 100 de milioane de lei mai veche de o luna, acestia pot cere declansarea procedurii de faliment sau o pot da in judecata pentru recuperarea banilor. In cazul tranzactionarii pe BRM, societatea datoare isi vinde creanta, de regula la o treime din pretul real, in cazul nostru cu 33 de milioane de lei, deci face rost de bani lichizi, scapa de datorie si de perspectiva declansarii falimentului, iar diferenta de 67 de milioane de lei este deductibila fiscal.


Oficialii au pareri impartite


Proiectul de lege este privit cu ochi diferiti de reprezentantii institutiilor doljene implicate in procesul economic. Presedintele Camerei de Comert si Industrie „Oltenia“, Gheorghe Albu, a declarat ca masura vine in sprijinul firmelor. „O astfel de masura ar fi benefica, pentru ca reprezinta o solutie de a evita falimentele. Probabil ca deductibilitatea fiscala a diferentei dintre valoarea nominala si pretul de vânzare nu le-a convenit celor de la finante“, a spus Albu. Directorul Oficiului Registrului Comertului Dolj, Gheorghe Celea, asteapta intrarea in vigoare a actului normativ pentru a vedea cât de eficient este. „In prezent este in vigoare un act normativ asemanator prin care datoriile firmelor catre stat pot fi convertite in actiuni. E greu de spus daca proiectul de lege va rezolva problema blocajului cauzat de datorii“. Fiscul doljean crede insa ca proiectul de lege nu este benefic pentru bugetul statului. „Masura nu este benefica pentru noi. Dupa ce ca respectiva creanta nu se recupereaza, mai este si deductibila diferenta de pret. Ca si cod comercial este insa bun. De regula, firmele aflate intr-o astfel de situatie au datorii si la buget nu numai catre terti. DGFP are de recuperat la ora actuala de la agentii economici aproximativ 8.000 de miliarde de lei vechi“, a declarat directorul executiv adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS