14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRazboi intre proprietarii de paduri si silvicultori

Razboi intre proprietarii de paduri si silvicultori

Trei doljeni au despadurit fara sa tina cont de lege. Impadurirea a facut-o Directia Silvica (DS) Craiova, dupa care le-a trimis nota de plata. Silvicultorii sustin ca ar putea apela la justitie pentru a-si recupera banii.


Proprietarii de paduri care fac defrisari si nu regenereaza fondul forestier se pot trezi cu note de plata uriase trimise de Directia Silvica (DS) Craiova. Potrivit celor declarate de Florian Popa, directorul tehnic al DS Craiova, regenerarea fondului forestier trebuie sa se faca in termen de doi ani de la defrisare. „Cei care defriseaza sunt obligati prin lege ca, in termen de doi ani, sa faca reimpadurirea. Aceasta pe hârtie, deoarece in cele mai multe cazuri nu se intâmpla asa. In aceste cazuri, executam noi impadurirea, apoi devizele de lucrari le trimitem celor in cauza care trebuie sa si le insuseasca“, a declarat Florian Popa. Un exemplu recent este cazul a trei localnici de pe raza Ocolului Silvic Perisor, care au defrisat 17 hectare de padure. Dupa ce a executat impadurirea, DS Craiova le-a trimis nota de plata: 2,5 miliarde de lei vechi. Adica o medie de peste 800 de milioane de lei de caciula. In aceste conditii, reprezentantii DS Craiova se tem ca nu isi vor putea recupera banii decât in instanta. „De obicei, avem mari reticente inainte de a face impaduririle pe banii nostri. Lumea e saraca, taie lemnele pentru a le valorifica si apoi nu are bani sa plateasca impadurirea. Daca vrem sa recuperam banii, ar trebui sa ne adresam instantei“, a precizat directorul Popa.


Sute de hectare defrisate


In afara de aceste cazuri, mai sunt suprafetele pe care le impadureste DS Craiova. In general, se impadureste 99% din suprafata aflata in program. Ceea ce ramâne descoperit este din cauza inundatiilor. „Din cauza inundatiilor, terenul este destul de greu de pregatit pentru impadurire. Astfel, uneori ramânem cu puieti in stoc, desi avem si materialul saditor si fondurile necesare pentru a realiza lucrarile“, a spus Florian Popa. Problema cea mai mare se iveste in cadrul perdelelor de protectie ale localitatilor, care sunt realizate din specii de arbori putin productive si, deci, putin rentabile din punct de vedere financiar. In evidentele DS Craiova, circa 108 hectare de teren din fondul forestier sunt inregistrate ca suprafete defrisate si neregenerate. La acestea se adauga aproximativ 400 de hectare din localitatea Apele Vii, pe care proprietarii le-au defrisat ilegal, alegându-se, pe lânga amenzi, si cu dosare penale. Pentru 2006, institutiei Directiei Silvice Craiova i s-au alocat pentru impaduriri aproximativ 20 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS