12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCapcanele cumpararii unui imobil

Capcanele cumpararii unui imobil

Cumpararea unei locuinte se poate transforma in orice clipa dintr-un vis implinit intr-o mare dezamagire. Pentru a nu fi tras pe sfoara de vânzator, cumparatorul trebuie sa se informeze in amanunt despre situatia imobilului ce urmeaza sa fie achizitionat.


Craiovenii care-si doresc o locuinta sau un teren, dar nu vor sa apeleze la o agentie imobiliara, ar trebui sa se gândeasca de doua ori inainte de a „bate palma“ cu proprietarul si mai ales inainte de a plati vreun ban. E drept ca in unele cazuri ofertele pot fi extrem de tentante, insa achizitionarea unui imobil poate atrage dupa sine o serie de neplaceri, astfel ca, pentru a nu fi tras pe sfoara, cumparatorul trebuie sa fie extrem de prevazator. „In primul rând, cumparatorul ar trebui sa se adreseze unui notar public care sa verifice autenticitatea actelor (consultarea se face cu titlu gratuit). Sfatuiesc cumparatorii sa nu plateasca vreo suma cu titlu de avans fara incheierea unui precontract de vânzare-cumparare autentificat la notariat sau prin intermediul unei agentii imobiliare“, a declarat Cosmin Sandu, notar public.


Lipsa documentatiei cadastrale intârzie tranzactiile


Persoanele care evita sa faca „vizita“ la notar pot fi cu usurinta trase pe sfoara, mai ales ca in lipsa unui contract autentificat proprietarii pot nega oricând plata avansului. „Precontractul in forma autentica trebuie facut pentru ca in urma lui proprietarul nu mai poate vinde imobilul respectiv dupa bunul plac“, a spus Mihai Mehedintu, directorul unei agentii imobiliare din Craiova.


Alta problema cu care se pot confrunta cumparatorii este lipsa documentatiei cadastrale, care e obligatorie in momentul realizarii unei tranzactii, indiferent de natura terenului (agricol sau pentru constructii) si de felul constructiei (casa, apartament, birouri). „Exista riscul ca vânzatorul sa aiba datorii substantiale la plata utilitatilor (intretinere, curent, gaze) sau sa nu aiba documentatie cadastrala pentru imobilul pe care intentioneaza sa-l instraineze, fapt care ar intârzia incheierea contractului de vânzare-cumparare cu cel putin doua saptamâni“, a adaugat Sandu. In cazul in care cumparatorul stie de existenta datoriilor pentru utilitati din timp, acesta poate negocia scaderea pretului imobilului cu suma respectiva.


Notarii ii scapa pe craioveni de potentialele probleme


Alt risc mentionat de specialisti este si acela ca imobilul tranzactionat sa fie grevat de sarcini (impovarat cu ipoteci, interdictii, somatii). „Imobilul poate, de asemenea, sa faca obiectul unor litigii (procese) aflate pe rol la instantele de judecata. In aceste situatii, cumparatorii trebuie sa apeleze la serviciile unui notar public“, a spus Cosmin Sandu. De fapt, in cazul unei tranzactii imobiliare realizate fara intermedierea unei agentii imobiliare (o agentie serioasa trebuie sa-i garanteze clientului ca imobilul nu are nici o problema, deoarece pentru asta se plateste, de fapt, comisionul), cumparatorul trebuie sa aiba grija sa existe acte de proprietate pentru ambele proprietati (teren si casa). Astfel, in cazul dreptului de superficie (drept de proprietate asupra cladirii construite pe terenul altei persoane si drept de folosinta asupra acelui teren), de exemplu, daca proprietarul vrea sa demoleze casa, ulterior nu mai are nici un drept“.


Acte necesare


Inainte de a cumpara un apartament, nu uitati sa-i soliciti proprietarului urmatoarele acte:


1. Actul de proprietate a imobilului


2. Certificat fiscal eliberat de primarie – Directia Taxe si Impozite


3. Certificat de sarcini eliberat de judecatorie


4. Documentatia cadastrala

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU