19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAutoturismul viitorului va fi biodegradabil

Autoturismul viitorului va fi biodegradabil

La fel ca si bunicul sau, Henry Ford, care la inceputul secolului avea un as in mâneca (se numea modelul T), Bill Ford pare sa stie exact secretul pentru a relansa piata de automobile si a o elibera in sfârsit de variatiile pretului petrolului. Proprietarul celei de-a treia companii de autoturisme ca marime din lume a declarat ca are un plan care prevede constructia de masini ce vor „da peste cap“ piata in secolul XXI.


Proiectul poarta numele de Piquette si se bazeaza pe constructia de autoturisme cu materie prima reciclabila si biodegradabila. O parte dintre aceste materiale vor fi construite folosind chiar si plante de soia. Noile modele sunt create pentru a nu polua atmosfera si, potrivit lui Bill Ford, in 2010 vor fi prezente pe piata peste 250.000 de vehicule biodegradabile, a 12-a parte din numarul de autoturisme vândute anual de celebrul producator de automobile. Cum era de asteptat, proiectele companiei Ford sunt grandioase. Producatorii sunt siguri ca, in 20 de ani, aceste autoturisme vor lua locul vehiculelor pe baza de benzina sau motorina, atât de daunatoare pentru mediu.


Reflex, un „concept car“ ecologic


Proiectul Piquette a ajuns deja intr-un stadiu avansat. Anul trecut, compania a prezentat prototipul Reflex, un „concept car“ alimentat de panouri solare, amplasate in partea superioara. Reflex este prevazut cu un sistem de propulsie hibrid care utilizeaza putere diesel, electrica si solara. Pe lânga motorul hibrid diesel-electric, Reflex are un interior flexibil modern, fara insertii din lemn sau tapiserie din piele. Printre dotarile de siguranta superioare se numara centurile de siguranta BeltMinder pentru pasagerii din spate, tehnologie care anunta soferul atunci când acestia nu au centurile puse. Potrivit lui Bill Ford, „proiectul Piquette va fi pionierul ecologismului in mecanica si va ajuta inovatia sa se institutionalizeze“ in lumea industrei auto.


Ecologistii sunt insa destul de sceptici si nu cred in ambitiile „ecologiste“ ale marii companii auto. „Chiar construiesc aceste masini ecologice?“, se intreaba Eben Burnham-Snyder, reprezentant al Consiliului de aparare nationala a resurselor naturale. „Este greu de crezut ca ei vor sa isi restructureze complet fabricile si sa schimbe felul in care isi construiesc autoturismele“, a adaugat ecologistul. In ceea ce-l priveste, Bill Ford a anuntat deja ca in cinci ani vor ajunge pe piata primele versiuni de autoturisme ecologice, precum Ford Five Hundred, Mercury Montego, Ford Edge si Lincoln MKX. „Acest nou capitol din istoria noastra va ramâne in memoria tuturor pentru eforturile sustinute pentru inovatie, la fel ca la inceputul secolului XIX, cu modelul T, când am creat piata automobilistica globala“, a spus Ford.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS