17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum negociem o crestere salariala

Cum negociem o crestere salariala

 Aduci profit companiei, dar consideri ca efortul tau nu este remunerat corespunzator? Atunci e timpul sa ceri o marire de salariu.


Negocierea maririi de salariu trebuie sa aiba drept rezultat o situatie avantajoasa pentru ambele parti. Negocierea salariala este o discutie argumentata intre angajat si angajator, cu scopul de a gasi pachetul salarial care sa-i multumeasca pe ambii. In urma negocierii, salariatul poate obtine avantaje financiare, iar firma isi pastreaza specialistii, pentru a caror formare si integrare a investit in timp. De aceea, salariatul trebuie sa fie in primul rând o persoana „atractiva“ pentru companie, orientata continuu spre dezvoltarea competentelor profesionale si personale. „Pentru a cere o marire de salariu trebuie, in primul rând, sa te asiguri ca meriti. In plus, nu poti cere o marire de salariu mai devreme de sase luni de la angajare“, a declarat Loredana Iordache, director de resurse umane. In ceea ce priveste suma dorita, angajatul ar trebui sa solicite o majorare a salariului de cel mult 30%.


Argumentele profesionale, cheia succesului


Subiectul maririi de salariu trebuie abordat pe un ton care dovedeste incredere in sine si confort cu situatia respectiva, tinuta trebuie sa fie adecvata, iar atitudinea demna. Dorinta unui salariu mai mare trebuie sa fie realista si motivata, astfel ca angajatul trebuie sa-si faca o autoevaluare realista. Numarul maxim de argumente si detalii care vor putea fi retinute de catre sef este de cinci-sapte. Drept urmare, trebuie mentionate doar cele cu adevarat relevante pentru companie, cum e cazul rezultatelor si progresele facute de companie datorita contributiei personale („am contribuit la o crestere cu 10% a vânzarilor, de exemplu“). Argumentele trebuie sa fie corecte si usor de verificat (salariul mediu pe piata pentru o pozitie similara, grila interna de salarii, procentul mediu de crestere a salariilor pentru respectiva pozitie). De fapt, salariul trebuie sa reflecte contributia la succesul echipei, sa fie aliniat la tendintele pietei si sa se inscrie in schema de salarii a companiei.


Alegerea momentului pentru a cere o marire de salariu


Specialistii in domeniu nu recomanda o negociere de o asemenea importanta când seful este nervos, dupa ce angajatul a facut o greseala sau când conducerea a anuntat rezultate proaste financiare ale companiei. „Un moment potrivit este mijlocul saptamânii, când potentialul uman este la maximum. Cererea pentru un salariu mai mare poate veni dupa un succes repurtat, in urma unei evaluari, pe baza unui raport privind contributia personala“, a spus Loredana Iordache.


Daca pentru un angajat marirea de salariu reprezinta o recompensa pentru munca depusa, pentru un sef marirea de salariu reprezinta o investitie. „Dupa o marire de salariu, sefii se asteapta sa te mentii cel putin la acelasi nivel“, a adaugat Iordache.


Chiar daca firma nu-si poate permite sa sustina un salariu mai mare, angajatul poate sa obtina alte beneficii – zile suplimentare de concediu, bonusuri, masina firmei, telefon de serviciu, un birou mai bun, un numar mai mare de tichete de masa, decontarea anumitor cheltuieli. Potrivit specialistilor, angajatul care doreste o crestere salariala ar trebui sa intrebe ce trebuie sa faca pentru a obtine anumite facilitati financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU