32.3 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDe la vânzator de pulovere la patron de zece milioane de dolari

De la vânzator de pulovere la patron de zece milioane de dolari

In ’89 a vrut sa fuga in Peru. Dupa revolutie, a inceput sa faca bani din vânzarea de pulovere tricotate. Acum are 150 de angajati la firma si ruleaza anual peste 300 de miliarde de lei. Este cunoscut ca patron al societatii GRONY, iar de la inceputul lui 2005 ca subprefect de Dolj.


Subprefectul de Dolj, Ion Groza, este un om de afaceri prosper. Cu toate ca si-a facut o situatie in România, patronul actualului lant de magazine GRONY povesteste ca in urma cu 16 ani a vrut sa fuga din tara, pentru ca nu mai suporta regimul comunist. „Dupa terminarea facultatii, am lucrat ca inginer la o fabrica din Slatina. Prin ’88-’89 ma gândisem serios sa fug din tara. Aveam o verisoara in Peru, care lucra ca medic la spitalul militar din Lima si, din câte mi-a spus, aveau nevoie de ingineri acolo. Alta varianta era sa plec in Belgia sau in Olanda, unde se refugiasera câtiva colegi de facultate. Gaseam eu o solutie, cu toate ca aveam sotie si un copil. Hotarâsem sa plec in 1990, dar m-a prins revolutia in tara“, si-a amintit subprefectul.


Vindea pulovere in piete


Groza povesteste ca primii bani i-a facut in 1991, pe când lucra ca inginer, din vânzarea de pulovere. La sfârsit de saptamâna batea târgurile si pietele incarcat cu puloverele tricotate la atelierul unui prieten de-al sau. Când a vazut ca ies bani frumosi, s-a gândit sa-si faca firma. Asa a luat fiinta SC GRONY SRL, la care inca este unicul asociat. „Primul magazin l-am deschis in propriul apartament, la Slatina. Vindeam de toate, inclusiv puloverele tricotate in atelierul prietenului meu. In 1992 am mai deschis un magazin, de data aceasta in Craiova. Din drumurile prin tara, am testat piata si am vazut ca era criza mare de aragazuri. Afacerea cu aragazurile a fost profitabila. Pot sa spun ca la vremea aceea erau bani frumosi. Lumea venea la mine si astepta pe lista“, a povestit Groza despre vremurile de inceput. In schimbul aragazurilor de Oradea, proaspatul afacerist livra furnizorilor sai camioane intregi de tabla, luata de la ELECTROPUTERE Craiova.


Are 2.500 de articole in magazinele sale


Alt produs cu care a facut bani au fost conductorii de bobinaj. Pentru transport, Groza a facut rost de un autocamion RABA reciclat. „Al doilea camion l-am facut din bucati. Am cumparat piesele si l-am asamblat. Ma pricepeam, ca doar eram inginer hidraulist. Si acum merge“, a spus Ion Groza. Ulterior, acesta a inceput afacerile cu gresie si faianta. La inceput intr-un singur magazin, dupa care acestea s-au inmultit. Acum are sapte puncte de desfacere, de unde distribuie marfa in patru judete din Oltenia. Firma are 150 de angajati si o cifra anuala de afaceri de peste 300 de miliarde de lei, dupa cum afirma subprefectul. „Vând aproape 2.500 de articole, cele mai importante fiind gresie, faianta, rigips, robinete, cabine de dus, cazi etc. Am exclusivitate pe Oltenia pentru produsele HENKEL si pe tara de la doua fabrici de gresie din Spania. Câstig cu firma cel putin un miliard pe luna, dar profitul vreau sa-l investesc in dezvoltare. Spre exemplu, anul viitor vreau sa construiesc un depozit mare pe un teren care imi apartine, in apropiere de METRO. Ma va costa aproximativ un milion de euro. De asemenea, am infiintat in cadrul firmei o divizie pentru materiale feroase si vreau sa deschid magazin la Slatina, unde am o proprietate de 12.000 de metri patrati“, a mai dezvaluit Groza câte ceva din planurile sale de afaceri.


Locuieste intr-un apartament cu doua camere


Omul de afaceri mai sustine ca are in proprietate terenuri de vad comercial in suprafata totala de peste 25.000 de metri patrati. O parte dintre ele le foloseste pentru a lua imprumuturi bancare si a rula banii in afaceri. Pentru terenuri, Groza spune ca poate ridica la orice ora din banca o rezerva de aproape un milion de euro. Asta, bineinteles, numai daca va fi nevoit. Desi are destui bani, el sustine ca locuieste inca la bloc. „Stau intr-un apartament cu doua camere, impreuna cu sotia si cei doi copii, cu toate ca am in Craiova sapte proprietati estimate la aproximativ un milion de euro“, a afirmat acesta. De la anul insa, se va muta intr-o casa noua cu opt camere, pentru care spune ca a platit anul trecut 135.000 de euro, imobilul fiind achizitionat prin credit ipotecar. Groza a pus din banii sai doar 35.000 de euro, restul de 100.000 de euro fiind imprumutati de la banca.


„Tot timpul am lucrat cu credite. Era nerentabil sa platesc toti banii din firma. Rulati in afaceri, acesti bani produc mai mult decât rata la banca“, a conchis Ion Groza.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII