16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDoljenii au investit 20 de miliarde in reabilitarea termica a locuintelor

Doljenii au investit 20 de miliarde in reabilitarea termica a locuintelor

Pentru anul fiscal 2004, contribuabilii doljeni puteau plati un impozit mai mic catre stat. Aceasta situatie a fost conditionata in primul rind de depunerea la timp, o data cu declaratia de venit, a actelor justificative care sa ateste investitiile de interes „personal“ prevazute de lege. Potrivit prevederilor Codului fiscal, contribuabilii au avut posibilitatea de a deduce din venitul anual global, in limita sumei de 1.500 de lei anual, cheltuielile efectuate pentru reabilitarea locuintei de domiciliu. Lucrarile de reabilitare sint destinate strict imbunatatirii confortului termic prin reducerea pierderilor de caldura. Printre categoriile de lucrari se numara termoizolarea peretilor exteriori sau a conductelor din subsol, montarea de timplarie cu geam termoizolant si a obloanelor la ferestre, inlocuirea corpurilor de incalzire, montarea contoarelor de consum individual de energie termica si de apa calda menajera, precum si montarea repartitoarelor de costuri la corpurile de incalzire. Nu au fost insa cuprinse in categoriile de lucrari destinate reabilitarii termice a locuintelor si lucrarile pentru montarea centralelor termice. Profitind de cadrul legal, doljenii s-au inghesuit sa faca investitii in propriile locuinte si si-au redus sumele supuse impozitarii de catre stat cu aproape 20 de miliarde de lei vechi. „In Dolj, pentru cheltuielile efectuate cu reabilitarea locuintei de domiciliu 1.510 contribuabili au beneficiat de deduceri din venitul anual impozabil aferent anului 2004. Valoarea totala a acestor deduceri este de aproape 1.900.000 de lei noi“, a declarat Mihai Antonescu, director executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.


Sponsorizari de un miliard pentru entitatile doljene nonprofit


Pentru organizatiile si asociatiile nonprofit din Dolj, 2004 a fost un an norocos deoarece de trei ori mai multi contribuabili au preferat sa sponsorizeze astfel de entitati decit sa investeasca in confortul propriei locuinte. Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal a prevazut si posibilitatea contribuabililor de a opta pentru sponsorizarea organizatiilor si asociatiilor nonprofit, in limita a 1% din impozitul pe venitul anual datorat. „Din cei aproximativ 77.000 de contribuabili, 4.262 au optat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit, pentru care, pina la sfirsitul anului 2005, trebuie virata suma de 107.260 RON“, a afirmat Antonescu. Tot in limita valorii de 1% din impozitul pe venitul anual datorat este deductibila si cheltuiala pentru bursele private. In Dolj, 11 contribuabili au decis sa investeasca in educatia tinerilor. Potrivit Legii nr. 376/2004, persoanele care platesc impozit la stat si au acordat burse elevilor, studentilor, doctoranzilor sau altor persoane care urmeaza, in tara sau in strainatate, un program de pregatire postuniversitara in institutii de invatamint superior acreditate au avut posibilitatea sa beneficieze de o scadere din impozitul pe venit a sumelor aferente acordate pentru burse.


Venitul impozabil al celor unsprezece contribuabili, persoane fizice sau juridice, a fost dedus cu 142 RON.


270 de prime de asigurare a locuintelor doljenilor


Incepind cu anul 2006, asigurarea locuintelor va fi obligatorie. Astfel, orice cetatean va beneficia de ajutor financiar in cazul unor dezastre. Pentru anul 2004, persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul in România, care au realizat venituri supuse procedurii de globalizare, respectiv venituri din activitati independente, venituri din salarii si venituri din cedarea folosintei bunurilor, au beneficiat de ajutor din partea statului in acest sens. Asa se face ca toti cei interesati au primit asa-numitele prime de asigurare a locuintelor, adica acele sume de bani care se scadeau din venitul anual global pentru obtinerea venitului anual global impozabil. Aceste prime s-au alocat in limita a 200 de euro. Potrivit declaratiei lui Mihai Antonescu, in judetul Dolj au beneficiat de aceasta deducere 270 de contribuabili, valoarea totala fiind de peste 56.000 de lei noi (RON).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS