25.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGripa aviara provoaca pagube de sute de mii de euro in Mehedinti

Gripa aviara provoaca pagube de sute de mii de euro in Mehedinti

Autoritatile sanitar-veterinare nu au reusit sa izoleze virusul aviar din probele recoltate de la pasarile gasite moarte in mai multe localitati din România. Starea de carantina se mentine, pasarile sint sacrificate, iar mai multe ferme si crescatori de pasari din România resimt efectul carantinei.


Importatorii din Occident au reziliat contracte de zeci de mii de euro cu crescatorii de pasari din tarile din Europa Centrala si de Est. Masurile de precautie luate de Occident se rasfring si asupra fermierilor români, mai ales asupra crescatorilor de pasari de lux, cum ar fi fazanii, a caror piata predilecta de desfacere este cea externa.


Crescatoria de fazani din Patulele – judetul Mehedinti se intinde pe 20 de hectare de teren, are zece angajati si peste 20.000 de fazani. Aceasta este a doua crescatorie de acest gen din tara.


Pericolul gripei aviare i-a pus pe muncitori in garda, care au luat masuri de precautie.


„Una dintre masurile de precautie este aceea ca fiecare persoana care intra in contact cu mediul in care traiesc fazani trebuie sa poarte cizme din folie speciala si sa se dezinfecteze atit pe miini, cit si pe picioare cind intra in ferma“, a declarat inginerul silvic Valeriu Tataru.


Cei zece muncitori au aceeasi obligatie ca si cei care viziteaza ferma.


„Cind venim dimineata ne sterilizam pe miini si pe picioare, ne schimbam hainele si intram in voliere cu haine speciale. Seara ne sterilizam din nou si plecam in hainele in care am venit. Nu este de glumit cu aceasta crescatorie, care numara peste 20.0000 de pasari, si lucram numai pentru export“, a declarat unul dintre cei zece angajati ai crescatoriei.


Ferma care exporta de peste 15 ani in Italia a primit cea mai grea lovitura acum o luna, valoarea pagubei fiind de 50.0000 de euro. Din cauza inmultirii cazurilor de gripa aviara din fosta Uniune Sovietica, italienii au sistat importurile de carne de pasare din Europa Centrala si de Est.


Lunar, crescatoria de la Patulele-Mehedinti pierde din cauza virusului aviar 50.000 de euro.


„A intervenit un ordin al Ministerului Sanatatii din Italia, a blocat importurile de pasari din România spre Italia“, a mai declarat inginerul silvic Valeriu Tataru.


Deoarece este posibil ca virusul aviar sa fie si in România, crescatorii de pasari se asteapta la noi refuzuri la export, chiar daca au luat toate masurile de precautie si de protejare a pasarilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS