12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmericanii se incalta cu pantofi confectionati la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin

Americanii se incalta cu pantofi confectionati la Penitenciarul din Drobeta Turnu Severin

Detinutii de la Penitenciarul de Maxima Siguranta din Drobeta Turnu Severin confectioneaza manual pantofi pentru export. Incaltamintea confectionata de cei aproape 300 de detinuti este exportata in Statele Unite ale Americii, Germania si Austria, iar calitatea pantofilor este recunoscuta pe plan international. Penitenciarul din Severin are contract cu o firma de pantofi din Lugoj, ce lucreaza numai pentru export, iar de peste patru ani puscariasii cu pedepse de zeci de ani lucreaza zilnic mii de perechi de pantofi.


Penitenciarul de Maxima Siguranta din Drobeta Turnu Severin livreaza lunar intre 40.000 si 60.000 de perechi de pantofi. Banii cistigati sint folositi de detinuti pentru a-si cumpara cele necesare de la magazinul din incinta inchisorii.


Pantofii confectionati manual in Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Drobeta Turnu Severin se vind in America, Germania si Austria cu sume cuprinse intre 150 si 500 de euro.


De pe urma acestei afaceri, care este unica in rindul penitenciarelor din România, inchisoarea cistiga lunar intre 500 si 900 de milioane de lei, fabrica din Lugoj platind intre 8.000 si 20.000 de lei pentru o pereche de pantofi cusuta, in functie de model.


„Fabrica, daca o putem numi asa, care este in incinta celulelor, ne aduce noua banii necesari cheltuielilor lunare, iar zece la suta din cistig revine detinutilor“, a declarat Vasile Burcu, directorul penitenciarului. Hoti, criminali, violatori si proxeneti lucreaza impreuna, confectionind zilnic peste 3.000 de perechi de pantofi, iar gindul ca pot cistiga lunar citeva sute de mii de lei ii motiveaza sa munceasca.


„Lucrez la pantofi de aproape trei ani si, dupa cita experienta am acumulat, as putea face orice fel de incaltaminte. Este foarte bine ca avem posibilitatea sa cistigam bani si sa invatam lucruri pe care in libertate nu le invatam“, a declarat un detinut condamnat la opt ani de detentie pentru crima. Pe linga bani, in functie de numarul de pantofi pe care ii confectioneaza, detinutilor li se reduce pedeapsa, fapt ce ii motiveaza si mai mult.


„Ii multumim domnului director pentru ideea stralucita pe care a avut-o, pentru ca in acest fel ajungem si noi mai devreme la copiii nostri si la familie“, a declarat alt detinut, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru crima si tilharie.


In Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Drobeta Turnu Severin, detinutii mai fac cursuri de frizeri, dulgheri si bucatari si primesc diplome recunoscute in România. Aproape 120 de persoane merg zilnic la cursuri, intr-o sala special amenajata in interiorul inchisorii. De la inceputul anului, 28 de detinuti au obtinut diplome de frizeri


„Important pentru integrarea fostilor detinuti este faptul ca dupa liberare ei pot sa isi deschida propria afacere sau sa se angajeze la orice firma pentru ca diplomele obtinute aici sint recunoscute de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca“, a mai spus directorul penitenciarului, Vasile Burcu.


In Peniteciarul de Maxima Siguranta din Severin sint, in prezent, 750 de detinuti dintre care aproape 600 lucreaza. Zilnic, aproape 200 de puscariasi merg la munca in afara penitenciarului, la sapat de santuri, la constructii si alte lucrari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS