29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenia Network Cable - bagata in faliment de una dintre firmele lui Silviu Prigoana

Oltenia Network Cable – bagata in faliment de una dintre firmele lui Silviu Prigoana

• Radiotelecom Sa Bucuresti ii cere fostei societati a lui Samir Sprinceana 2,5 miliarde de lei pentru servicii de transmitere prin satelit a programelor defunctei Oltenia TV


Fosta societate a lui Samir Sprinceana, Oltenia Network Cable (ONC), este mai nou urmarita de creditori, dupa ce procurorii de la Bucuresti au pus sechestru pe toate bunurile mobile si imobile ale firmei care administra postul de televiziune Oltenia TV. Sc Radiotelecom SA din Bucuresti, printre ai carei actionari se regaseste si Silviu Prigoana, alt magnat al televiziunii, ii cere societatii craiovene sa returneze 2,5 miliarde de lei reprezentind servicii de transmitere prin satelit a programelor defunctei Oltenia TV, desfiintata de mai bine de sase luni. Strinsa cu usa de creditorii externi care ii solicita plata transmisiilor efectuate in contul lui Samir Sprinceana, firma lui Prigoana a depus la Tribunalul Dolj o cerere de incepere a procedurii privind reorganizarea sau lichidarea judiciara a Sc Oltenia Network Cable. Concret, Radiotelecom doreste intrarea in faliment a firmei craiovene, constienta fiind ca alta solutie pentru recuperarea datoriei de 2,5 miliarde de lei nu exista.


Atunci cind a semnat contractul, pe 23 martie 2004, Oltenia Network Cable se prezenta ca o firma care doreste sa-si imbunatateasca programele si calitatea transmisiei, apelind astfel la serviciile societatii lui Prigoana. Desi era un personaj controversat, considerat ca facind parte din lumea interlopa a Craiovei, finantatorul Samir Sprinceana nu avea la acea data nici un fel de problema cu procurorii de la Bucuresti, iar firmele sale pareau sa prospere. Acesta a fost probabil si motivul pentru care societatea lui Silviu Prigoana a incheiat pe un an contractul cu Oltenia Network Cable. Conform clauzelor contractuale, ca sa transmita programele prin satelit, ONC trebuia sa plateasca lunar 6.000 de euro, obligatie de care s-a achitat numai „partial si total nesatisfacator“, desi prima luna era oferita gratis, dupa cum aveau sa constate mai tirziu reprezentantii Radiotelecom. Problemele au aparut in momentul in care Oltenia nu a achitat 1,9 miliarde de lei aferente facturii din noiembrie 2004, perioada care coincide cu declansarea scandalului rambursarilor ilegale de TVA in care a fost mentionat de multe ori si numele lui Samir Sprinceana. Surprinzator, urmatoarea factura, din decembrie, de 268 de milioane de lei, a fost achitata de Oltenia Network Cable, acestia fiind si ultimii bani pe care i-au vazut reprezentantii lui Prigoana. Celelalte doua facturi din ianuarie – februarie 2005, in valoare de aproximativ 550 de milioane de lei, figureaza si acum ca datorie nerecuperata in contul celor de la Radiotelecom SA.


Oltenia Network Cable baga zizania intre Prigoana si suedezi


Vazind ca incercarile de a rezolva situatia pe cale amiabila au dat gres, reprezentantii firmei din Bucuresti au cerut tribunalului nu numai declansarea procedurii de faliment, dar si atragerea raspunderii materiale a celor doi noi patroni ai ONC, Ilie Florin si Ionescu Madalin Corneliu, ambii domiciliati in Ploiesti, care au preluat actiunile societatii la inceputul acestui an. Prin aceasta tranzactie, Sprinceana a impuscat doi iepuri o data: a scapat de datoriile acumulate de societate si de presiunile tot mai mari cauzate de plata „armatei“ de jurnalisti de la Oltenia TV, care isi cereau cu insistenta drepturile salariale. „Persoanele pe care le chemam pentru a raspunde patrimonial au dispus in interes personal continuarea unei activitati care ducea in mod vadit persoana juridica la incetarea de plati, precum si faptul ca au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri in scopul incetarii de plati“, se arata in cererea depusa la Tribunalul Dolj de reprezentantii Radiotelecom. Acestia au ajuns la o astfel de concluzie dupa ce au constatat cu surprindere ca in certificatul constatator eliberat in august 2005 de Registrul Comertului Dolj pe bunurile mobile si imobile ale Oltenia Network Cable fusese instituit sechestru asigurator de catre Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inca din martie 2005. Somati la rindul lor sa plateasca banii de catre firma suedeza de transmitere prin satelit, Nordic Satellite AB, cei de la Radiotelecom au ales calea justitiei ca singura solutie pentru recuperarea banilor.


Finantele vor si ele falimentul ONC


Nici una dintre cele doua firme semnatare ale contractului nu pare insa sa fie la zi cu documentele cerute de legislatia in vigoare. Conform datelor Registrului National al Comertului, mandatul administratorilor si al cenzorilor Radiotelecom a expirat, iar societatea nu a depus bilantul anual contabil la Registrul Comertului. De aceeasi problema „sufera“ si Oltenia Network Cable, care nu figureaza cu bilant depus in baza de date a Ministerului de Finante. Mai mult, dupa cum umbla vorba printre finantistii doljeni, fosta societate a lui Samir Sprinceana ar datora bugetului de stat aproape 18 miliarde de lei, suma provenita chiar din calculele contabililor de la ONC. Datoria nu este insa confirmata de site-ul Ministerului de Finante. Totodata, Oltenia Network Cable a intrat in vizorul inspectorilor de la DGFP Dolj dupa declansarea scandalului TVA, care, din cite se pare, au pus si ei sechestru pe baza sportiva de linga stadionul Constructorul si pe mai multe bunuri depozitate intr-una din halele inchiriate de la Comat, ambele apartinind ONC. Luati prin surpindere de cererea depusa de Radiotelecom, finantistii intentioneaza sa ceara la rindul lor declansarea falimentului ONC de teama sa nu ramina iar cu datoriile, asa cum s-a intimplat in nenumarate cazuri pina acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU