30.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFranța va înregistra în 2020 cea mai gravă recesiune de după 1945

Franța va înregistra în 2020 cea mai gravă recesiune de după 1945

Franţa va înregistra în 2020 cea mai gravă recesiune economică de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, a declarat luni ministrul Economiei, Bruno Le Maire, cu prilejul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri economice din Senat, potrivit www.mbc.news.

„Cea mai proastă cifră de creştere pe care a cunoscut-o Franţa după 1945 a fost în anul 2009, după marea criza financiară din 2008, când economia a înregistrat o contracţie de 2,2%. Probabil vom avea o contracţie mai amplă în acest an. Această arată amploarea magnitudinii şocului economic cu care ne confruntăm”, a spus Bruno Le Maire în cursul audierii.

Luna trecută, Guvernul de la Paris a estimat că economia se va contracta cu 1% în acest an, însă ulterior Bruno Le Maire a sugerat că amploarea contracţiei economice va fi mult mai importantă decât se preconiza iniţial.

La rândul său, Institutul naţional de statistică din Franţa (Insee) a apreciat că în prezent economia franceză funcţionează la 65% din capacitate din cauza coronavirusului, adăugând că fiecare lună de carantină şterge trei puncte din creşterea anuală a PIB-ului Franţei. Insee a adăugat că evoluţia PIB-ului este strâns legată de scenariu de ieşire din criza sanitară.

Bruno Le Maire, vrea „să evite un naufragiu”

În timp ce multe companii nu pot opera în mod normal din cauza retenției, Bruno Le Maire a declarat într-un interviu acordat ziarului duminical că statul va furniza „mijloacele financiare necesare atât timp cât durează criza”, pentru a evita „scufundarea” economiei legate de Covid-19 pandemie. „Prefer să intrăm în datorii astăzi, evitând un naufragiu, decât să lăsăm distrugeri întregi ale economiei noastre”, a spus el.

Împrumuturi bancare garantate cu 300 miliarde de euro

Potrivit ministrului, „peste opt zile, 20 de miliarde de euro în împrumuturi” garantate de stat au fost „solicitate de peste 100.000 de companii”. Pentru a ajuta companiile să depășească șocul de izolare, statul a anunțat că va garanta până la 300 de miliarde de euro în împrumuturi bancare, echivalentul a 15% din produsul intern brut francez (PIB).

În plus, cinci milioane de angajați beneficiază de șomaj parțial și „în trei zile, 450.000 de întreprinderi mici au solicitat fondul de solidaritate”, a spus Bruno Le Maire, adăugând că aceste sisteme „vor fi reînnoite după cum este necesar”. Fondul de solidaritate înființat de stat asigură o compensație maximă de 1.500 de euro pentru întreprinderile mici care au suferit o scădere a cifrei de afaceri de cel puțin 50% față de martie și aprilie 2019, plus ajutorul de 2.000 de euro acordat de la caz la cele amenințate cu faliment.

„Ca ultimă soluție, naționalizarea” pentru a ajuta companiile strategice

Întrebat despre situaţia Air france, ministrul a spus că i-a transmis lui Emanuel Macron şi lui Edouard Philippe o listă cu douăzeci de companii slăbite şi soluţii care să le ajute: garanții de împrumut, majorare de capital, recapitalizare și, ca ultimă soluție, naționalizare „.

El a amintit că „niciuna dintre marile companii care apelează la stat pentru numerar nu va trebui să plătească un dividend” și a invitat celelalte mari companii „să reducă cu cel puțin o treime plata dividendelor în 2020”. De asemenea, el a cerut directorilor să „depună eforturi” prin reducerea salariilor atunci când lucrătorii care sunt șomeri primesc doar 84% din câștigurile lor nete. Bruno Le Maire a spus că a scris tuturor companiilor în care statul avea o miză și a primit „răspunsuri pozitive din partea președinților Air France și Safran.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS